3. dec, 2020

Okunnig läkare!

Falu-Kuriren har tydligen en frågespalt, dit läsarna får skicka in sina frågor.

I går (onsdag den 2 december 2020) kunde man läsa följande:

 

Fråga:

Sjukvården i många andra länder ger patienterna höga doser av C-vitamin plus D3-vitamin, med mycket bra resultat. Varför ges inte detta inom svensk sjukvård?

Med vänlig hälsning Kjell-Åke

Svar:

Tyvärr har jag inte hört talas om någon sådan behandling eller forskning så jag kan inte svara på din fråga.

Med vänlig hälsning

H. E. bitr. smittskyddsläkare Region Dalarna

(av omsorg om hennes rykte skriver jag inte ut hennes namn)

Jag vet inte vad som är värst – tidningens avslöjande av en så genuin okunskap hos en läkare, eller denna okunskap i sig!

Men om man vill se det positiva, så är det anmärkningsvärt att pressen för en gångs skull tar sin uppgift på allvar och avslöjar missförhållanden i samhället. Den uppgiften har man annars numera avsagt sig – kanske i synnerhet i fråga om medicinska frågor, där man ägnar avsevärd möda åt att odugligförklara alla som har en annan uppfattning än skolmedicinens, och annars enbart publicerar sådant som stöder ”den gängse uppfattningen”, utan att bry sig om att kolla fakta.

Men tyvärr tror jag inte detta var meningen här, utan det hela är nog mest ett uttryck för att Falu-Kurirens kunskaper är lika obefintliga som denna läkares.

Under de senaste årens kontakter med ett avsevärt antal läkare blir jag snart inte förvånad över någonting. Men detta måste nästan vara oöverträffat!

Ibland får jag intrycket att läkare, sedan de tagit sin examen, anser att de då vet allt som finns att veta – och att de tappat all nyfikenhet på ev. nytillkommande kunskaper.

Om någon frågat en bilhandlare om detta med eldrivna bilar kunde vara något – och fått svaret ”Tyvärr har jag inte hört talas om något sådant, så jag kan inte besvara din fråga”…. Hur skulle reaktionen bli då?

Och här handlar det inte bara om bilar – utan om kunskaper om något som bokstavligen kan gälla liv eller död för människor!

Upprörande är ett alldeles för milt uttryck! Människan borde omgående avgå från sin tjänst (smittskyddsläkare!!) och genomgå en kompletterande utbildning!

 

 

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?