Tankar om kost och hälsa - och något om båtliv. Spridning av material från denna webbplats är tillåten - med angivande av källan! Sidan är helt gratis, men frivilliga gåvor kan lämnas via Swish till nr 0730262198 eller till mitt bankkonto – 3021 22 82190
Ytterligare ett exempel på kostens betydelse för hälsan
Vårt immunsystem är oerhört sofistikerat och kraftfullt.
Kraften
i systemet visas kanske bäst av det vi kallar ”anafylaktisk chock” – då man faktiskt kan dö efter bara några minuter, om man inte får medicinsk hjälp (adrenalininjektion). Det livshotande tillståndet
beror då på, att immunsystemet slår till med full kraft, när du utsätts för ett ämne du blivit allergisk mot (t.ex. getingstick, nötter, skaldjur – eller vissa läkemedel).
Ditt immunsystem räddar
strängt taget ditt liv varje minut du lever. Du är hela tiden omgiven av – och invaderas av – främmande partiklar och mikrober, som hotar din kropp. Räddningen är alltså ditt immunförsvar, som hela tiden angriper
och förstör sådant som inte hör hemma i kroppen. Det förefaller också som om ett optimalt fungerande immunsystem skyddar oss mot cancer. Cancerceller är ju i någon mening ”avvikande” – även
om de också är ”kroppsegna”, vilket försvårar för immunförsvaret att upptäcka och bekämpa dem.
Men immunsystemet kan också vålla allvarliga problem – i form av s.k. autoimmuna
sjukdomar, då alltså systemet angriper kroppens egna celler i olika organ. Så är t.ex. fallet vid diabetes typ 1, då de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln angrips och förstörs, så att insulinproduktionen
blir otillräcklig, blodsockernivån stiger dramatiskt och alla diabetessymtomen uppträder. Andra autoimmuna sjukdomar är t.ex. GBS (Guillain-Barrés syndrom), RA (reumatoid artrit), MS (multipel skleros). Det är alltså
olika vävnader i kroppen som kan angripas, såväl körtlar som nerver och leder. Problemet är komplext, och de antikroppar systemet använder tycks också ha en struktur som gör att de gärna fäster vid nervbanor
och då stör kommunikationen mellan hjärnan och övriga organ eller vävnader. De kan också förorsaka inflammationer som skadar olika organ, inkl. huden.
Hittills tycks man huvudsakligen ha behandlat autoimmuna
sjukdomar för att dämpa symtomen, utan att riktigt ha blivit klara över orsakerna. När det gäller de inflammatoriska varianterna har man t.ex. sedan länge använt sig av gammaglobulin (extraherat ur blodet hos friska människor).
Vad jag förstår har man hittills även här huvudsakligen helt bortsett från kostens betydelse, trots att man ju sedan länge känt till vissa födoämnens inflammationsdämpande effekt.
Nyligen uppträdde
Cecilia Nisbet Nilsson och Karl Hultén i TV 4:s program Nyhetsmorgon och berättade att de båda blivit friska från sina aggressiva och svårt handikappande autoimmuna sjukdomar genom att lägga om sin kost till ”Paleokost”
(”Paleolitisk kost”, den föda man tror människan åt under den äldre stenåldern, alltså innan vi börjat med jordbruk. Detta anses vara en kost som vår metabolism genom evolutionen är anpassad för.)
Man hade också skrivit en bok om detta – ”Autoimmun kokbok – läkande paleokost”.
Här finns länken till programmet. Där de själva presenterar metoden och boken om den.
Om man i stället vill läsa om detta kan man göra det här:
10.10.2018 16:16
Ej professor
Sven Erik Nordin
Du skriver ovan bl.a.: "Så är t.ex. fallet vid diabetes typ 2, då de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln angrips och förstörs, …" Det ska väl vara diabetes typ 1?
10.10.2018 19:58
SEN
Hej! Tack för uppmärksamheten! Självklart handlar det beskrivna om typ 1...
21.01.2018 14:38
Staffan Malmberg
Hej, i senaste numret av 2000tv nämner du om botemedel mot Alzheimers sjukdom. Vilka är dessa?
25.01.2018 08:48
SE
Nästan identiskt med min "anticancerkost" och tillägg i form av vitaminer och mineraler. Har skickat mail.
Senaste kommentaren
14.07 | 05:50
Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!
12.07 | 11:22
Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni
27.04 | 11:27
Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?
27.04 | 09:01
Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?