22. nov, 2020

Farlig professor?

Det bjuder mig egentligen emot att raljera om enskilda personer, men de som är ”offentliga” sådana och hela tiden söker uppmärksamhet och sticker ut hakan med sina tvärsäkra påståenden får faktiskt tåla en del.

Om man dessutom gör det med auktoriteten hos sin läkarlegitimation och med stöd av en professorstjänst, så blir frestelsen att påpeka vissa märkligheter i deras agerande alltför stor.

För att ingen skall bli oskyldigt misstänkt vill jag redan nu berätta, att det är professor Agnes Wold jag tänker på. Hon disputerade vid Göteborgs Universitet 1989 och sägs vara specialiserad på ”tarmens normala bakterieflora och dess interaktion med immunsystemet”.

Kanske litet märkligt uttryckt, eftersom tarmens bakterieflora enligt min uppfattning bokstavligen ÄR en del av immunsystemet!

Hon har kanske mest gjort sig känd som ”kvinnosakskvinna” och bl.a. påvisat hur kvinnor systematiskt diskrimineras i den akademiska världen – och där är hon förvisso rätt ute, och förtjänar all respekt.

En del av det hon sagt om det onödiga städandet och den obefogade skräcken för bakterier kan jag också tycka innehåller sakligt korrekta uppgifter. Det tråkiga är ju också att de flesta – även läkare - tycks vara okunniga om, att vi människor helt enkelt är vandrande kolonier av kroppsegna celler, bakterier, virus, svamp och andra mikrober – och att dessa symbiotiska delar måste fungera tillsammans, om vi alls skall överleva. Att generellt vara rädda för just bakterier förefaller därmed inte särskilt genomtänkt.

Men nu till det märkliga (enligt min uppfattning). Agnes Wold och hennes forskargrupp sägs 2014 ha utvecklat ett ”generellt vaccin mot allergi” - i form av ett protein som skall STIMULERA IMMUNFÖRSVARET!

I dag hör man Agnes Wold nästan dagligen i olika media gå ut och tala om, att vi INTE KAN PÅVERKA VÅRT IMMUNFÖRSVAR!

Enligt Expressen frågade deras medarbetare henne just om man kunde påverka sitt immunförsvar. Svaret blev då – med hennes erkänt goda formuleringsförmåga och eleganta språkbruk: ”Inte ett skit”.

Nu har jag inte hört eller sett Agnes Wold agera mot tanken på ett kommande vaccin mot det aktuella coronaviruset. Eftersom också detta vaccin i någon mening är avsett att påverka vårt immunförsvar, så att det kan ta hand om coronaviruset – alltså att det i någon mening skall PÅVERKA VÅRT IMMUNFÖRSVAR – så borde professor Wold med all kraft förhindra detta slöseri med tid och pengar. Hon påstår ju offentligt varje dag att vårt immunförsvar INTE GÅR ATT PÅVERKA!

Men kanske har jag i min enfald allvarligt missförstått något? Jag vill i så fall att någon informerar mig om vad detta missförstånd består i!

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?