26. sep, 2020

Covid-19 och vitamin D3

I Sverige – och i stora delar av världen – fortsätter man att diskutera ”coronapandemin” i termer av smittspridning, diskussioner om man skall få träffas 50 eller 500 personer samtidigt, hur och när man skall använda ansiktsmask etc.

Något man sorgfälligt undviker är den alldeles fundamentala frågan om betydelsen av vårt immunförsvar. De flesta i vår del av världen har i varierande grad brist på livsviktiga mineraler och vitaminer – som är helt avgörande för vårt immunförsvar och dessa förmåga att skydda oss mot sjukdomsalstrande mikrober (som bakterier och virus).

Detta beror framför allt på vår undermåliga kost. Våra hälsovårdande myndigheter har under många år rått oss att äta fettsnålt (d.v.s. mycket kolhydrater), och de har rekommenderat hälsovådliga kemiskt manipulerade vegetabiliska oljor – i stället för hälsosamma fetter som smör, kokosolja och andra mättade fetter.

Socialstyrelsen förespråkar lättprodukter som margarin och andra kemiskt manipulerade produkter till och med till små barn – och varnar för naturliga, animaliska fetter.

Vi har generellt skapat en optimal förutsättning för nya virus att etablera sig i befolkningen – med läkemedelsbolagens goda minne.

På Dr Joseph Mercolas blogg kunde man nyligen ta del av information specifikt om just betydelsen av vitamin D3 för vårt immunförsvar – och för risken att bli allvarligt sjuk av det nya coronaviruset.

En tolkning av hans sammanfattning följer här. Länk till originaltexten kommer sist i denna text.

När din halt av vitamin D3 är låg ökar din risk för allvarliga komplikationer och död av Covid-19, eftersom halten av Renin stimuleras (ett enzym som bildas i njurarna som svar på ett sjunkande blodtryck).

Höga halter av Renin ökar halten av både cytokiner och bradykinin, vilket ökar risken för ökad inflammation och oxidativ stress, som resulterar i både ”cytokinstorm” och ”bradykininstorm”.

När man beaktar att cytokin- och/eller bradykininstormar är nyckelfaktorer vid dödlighet i Covid-19 förefaller det rimligt att allt som kan moderera eller förhindra dessa förödande stormar skulle vara av signifikant värde. Enligt vad vi vet nu är det enda ämne som kan göra detta just vitamin D3.

Dessutom minskar vitamin D3 replikation (”förökning”) av virus, stärker immunförsvaret generella funktion genom att anpassa både det medfödda och adaptiva försvaret, reducerar andningssvårigheter, förbättrar generellt lungfunktionen och hjälper till att producera ”surfaktanter” (ämnen som sänker ytspänningen och gör annars ”oblandbara” ämnen möjliga att blanda) i lungorna och hjälper till att rensa lungorna från vätska.

Vitamin D3 minskar också risken för bakomliggande tillstånd som är förknippade med dålig Covid-19-prognos – som fetma, diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärtproblem. Enligt min åsikt finns det all anledning tro att optimering av halten vitamin D3 kommer att minska risken för komplikationer och död av Covid-19 – varför det inte finns någon anledning att avstå från denna strategi!”

Länk till originaltexten:

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2020/09/23/coronavirus-2nd-wave.aspx?

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?