10. maj, 2020

Om vitamin D3 - igen.

Dagligen framkommer nu i media, att läkare och professorer visar upp en skrämmande okunnighet om vad D-vitamin är och om dess betydelse för vår hälsa. Det måste vara någon sorts inbyggd vitaminskräck som gör att de lyckats undvika alla vetenskapliga studier som finns om detta ämne. Naturligtvis kan man hitta förklaringen i den beryktade amerikanska ”Flexnerrapporten” från 1910 – som snart medförde att alla naturliga (icke patenterbara) medel som kunde förebygga eller bota sjukdom blev förbjudna. Endast kemiska preparat och i nödfall kirurgiska ingrepp skulle tillåtas.

På de högskolor och universitet där man utbildade läkare i USA försvann kunskaper om vitaminer och andra naturliga ämnen från kursplanerna. Tyvärr är det i stort sett likadant än i dag – även i Sverige. Läkarna avslutar sin utbildning utan att ha fått lära sig nästan något om kost och olika näringsämnens betydelse för vår hälsa. Därför uppträder de ibland offentligt som om de inhämtat sina kunskaper via Expressen eller Aftonbladet. Mycket pinsamt – och en katastrof för folkhälsan!

Många känner uppenbarligen inte till, att vitamin D3 har en alldeles avgörande betydelse för ett fungerande immunförsvar – och mängder av andra processer i kroppen. Det tycks inte minst också ha betydelse för vår psykiska hälsa och motverka depression. De gränser Livsmedelsverket satt för tillräckliga nivåer av D3 i vårt blod är också pinsamt otillräckliga. De förespråkar upp till 600 IE (Internationella Enheter) per dag till vuxna – vilket till nöds räcker för att förhindra rakitis (”Engelska sjukan”), en sjukdom som medför mjuk benstomme och därav följande missbildning av skelettet. För att uppnå en rimlig nivå för ett fungerande immunförsvar (och många andra fundamentala funktioner i kroppen) krävs kanske 5 000 IE.

Skrämmande nog har rakitis åter börjat uppträda i Stockholm! I ett ”välfärdsland” som Sverige borde detta inte kunna förekomma. Lika skrämmande är för övrigt, att även den lättförebyggda vitaminbristsjukdomen skörbjugg tycks börja dyka upp igen. Enkelt förebyggd med C-vitamin.

När det gäller D-vitamin tycks de flesta ha en viss uppfattning om att huden kan skapa D3 med hjälp av solens ultravioletta strålar. Men man glömmer att solen då måste stå någonstans högre än 45 grader över horisonten. Annars filtreras de aktuella våglängderna bort i atmosfären. Och man måste utsätta en rimlig hudyta för solen, om det skall ha någon märkbar effekt.

Men det som de flesta inte tycks veta – eller åtminstone inte nämner – är att hudens förmåga att skapa D-vitamin är beroende av en tillräcklig mängd kolesterol i kroppen. Och eftersom i dag ca en miljon svenskar står på kolesterolsänkande medicin (statiner), så är hos många kolesterolhalten alldeles för låg för att hudens förmåga att bilda D-vitamin med hjälp av solen skall vara tillräcklig.

Det fruktansvärda bedrägeriet med statiner har nu blivit allt mer uppenbart – eftersom de som står på dessa mediciner faktiskt tycks ha en ökad risk att drabbas allvarligt av coronaviruset. Och detta är fullkomligt logiskt, men den svenska sjukvården tycks knappt ens reflektera över detta faktum.

Följande skrev jag på min hemsida redan 2016. Nu upptäcker jag att ett par intressanta länkar raderats. Sannolikt därför att deras innehåll upplevs som störande av Big Pharma. Alla enkla och naturliga sätt att förebygga eller bota sjukdom är självklart ett hot mot deras astronomiska inkomster av kemiska produkter.

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?