20. apr, 2020

Dagens Nyheter tveksam kunskapskälla

Dagens Nyheter lyckas nästan varje dag höja adrenalinnivån hos mig – som varit prenumerant sedan 1967…

I dag, den 20 april, var det dags igen.

När skrämmande brister i saklighet och objektivitet uppenbaras i DN:s spalter är det ibland svårt att avgöra om det är journalisten eller uppgiftslämnaren som är mest okunnig. I regel skall ju de som intervjuas eller lämnar faktauppgifter betraktas som kunniga, ofta också kallade ”experter”, så att eventuella felaktigheter kan hänföras till den journalist som skrivit i tidningen.

Men ibland kan det verkligen vara svårt att avgöra.

Dagens artikel har har skrivits av Sverker Lenas och har rubriken ”Fyra sätt att hjälpa ditt immunförsvar i coronatider”. Då blir man i förstone glad, för hittills har det alldeles avgörande immunförsvaret knappt nämnts i debatten. Och de som har nämnt det har oftast obegripligt nog påstått, att man inte kan påverka sitt immunförsvar! Det skulle i så fall också betyda, att man inte kan försämra sitt immunförsvar – t.ex. genom att röka, missbruka alkohol, äta skräpmat, vara fysiskt inaktiv etc. Och just detta tycks några i alla fall förstå. Men att man på egen hand skulle kunna förbättra sitt immunförsvar, det har nästan ingen i den nu aktuella debatten vågat nämna.

Men dagens rubrik i DN gör mig glatt överraskad – tills jag börjar läsa texten… Efter att ha räknat upp några riskfaktorer och konstaterat, att vi alla förr eller senare kommer att stöta på det aktuella viruset, så utformar Sverker Lenas en frågeställning så här: ”Hur ser risken ut för människor med högt blodtryck, som kontrolleras väl med hjälp av medicinering, eller för individer som har en välskött diabetes?

”Blodtryck som kontrolleras väl med medicinering” - ”välskött diabetes”… Spöket från ”Flexnerrapporten” som kom redan 1910, lever än i högsta grad. Det är ”mediciner” som gäller. Alla naturliga botemedel som vitaminer och mineraler eller generellt en bra kost – det får man nästan inte nämna.

När nu de med högt blodtryck räknas som en riskgrupp och har drabbats svårt av detta virus, så kan det mycket väl vara så, att det är medicineringen mer än blodtrycket i sig som ger den ökade risken!

Och ”välskött diabetes” (typ 2) betyder väl att man äter mediciner i stället för att ändra sin kost till mer kolhydratfattig sådan och/eller ändrar sin livsstil i flera avseenden!

Vidare skriver han: ”Ingen av de forskare DN haft kontakt med rekommenderar gurkmeja, ashwaganda eller något annat av de preparat som säljs med löften om att ’boosta immunsystemet’”.

Ashwaganda är en indisk ört som använts i den ayurvediska medicinen i mer än 4 000 år – och som strikt vetenskapligt visat sig bl.a. påverka halten av stresshormonet kortisol. Men att tro att skolmedicinskt utbildade forskare skulle ha en aning om detta är förstås att hoppas för mycket! De ser allt utom ”godkända läkemedel” som kvacksalveri (enligt bröderna Flexners uttalade intention).

”Än så länge finns inga vetenskapliga studier som tittat på sambandet mellan immunförsvar och just Covid-19”. Men snälla nån! Vetenskapliga studier tar år att genomföra – och Covid-19 är precis nyupptäckt. Hur skulle sådana studier kunna finnas i dag?

Sedan konstaterar man alldeles riktigt, att fysisk aktivitet ger oss bättre möjligheter att klara av påfrestningar. Inget sensationellt avslöjande precis! Men sedan kommer en plump i protokollet. Sverker Lenas skriver: ”Om du är vältränad behöver inte ditt hjärta pumpa ut lika mycket blod för att syresätta samma vävnad”. Och det yttrandet tillskrivs Lena Uller, som sägs vara ”docent i respiratorisk immuno-farmakologi vid Lunds Universitet”. Om man med den formella kompetensen tror att den som är vältränad ”inte behöver pumpa ut lika mycket blod för att syresätta samma vävnad”, så blir jag mycket tveksam till kunskapsnivån på Lunds Universitet.

Det korrekta är naturligtvis, att hjärtat hos någon som är vältränad arbetar så effektivt att det inte behöver anstränga sig lika mycket, eller ens ”slå” lika ofta! Om vävnad hos vältränade personer skulle behöva mindre syre måste jag ha missat något väsentligt! Det borde vara en fantastisk nyhet av Nobelpriskaraktär! Eller har jag missförstått något?

Sedan skriver Sverker Lenas ”Forskarna misstänker att D-vitaminbrist även kan vara en riskfaktor för Covid-19”. Ja det var verkligen inte någon djärv gissning. Minsta titt på forskning om D-vitamin (och det finns mycket sådan) borde övertyga om dess avgörande betydelse för immunförsvaret. Och att tro att immunförsvaret inte skulle ha någon betydelse just när det gäller Covid-19 tyder på livlig fantasi (eller genuin okunskap).

Sedan konstateras, att D-vitamin finns som kosttillskott – men att kroppen lättast tar till sig vitaminet via exponering av huden för solen. ”Det räcker att exponera huden för solen under ca 30 minuter varje dag”. Nja, då får man se till att exponera en ganska stor del av kroppen – och under den tid på dagen, när solen står högre än 45 grader från horisonten. Dessutom måste man ha tillräckligt med kolesterol i huden – vilket många inte har, därför att skolmedicinen lurat i oss att kolesterol är ett farligt gift – och fått ca en miljon svenskar att äta statiner, för att sänka kolesterolhalten i blodet!

Men det mest pinsamma/skrämmande är, att man i en artikel om immunförsvaret INTE ENS NÄMNER C-VITAMIN! Detta vitamin är livsnödvändigt – och sannolikt det allra mest nödvändiga för ett optimalt fungerande immunförsvar! Dessutom är det absolut riskfritt, även i höga doser. Och intravenöst administrerat har C-vitamin i höga doser (10 – 20 gram; 10 000 – 20 000 mg) kan bota såväl Covid-19-patienter som patienter med livshotande sepsis (blodförgiftning). Även cancer har botats med sådan behandling.

Men det är mest ”anekdotisk evidens” (fast i massor), eftersom inget läkemedelsföretag kan ta patent på C-vitamin och därför helt saknar intresse för vetenskapliga studier på detta ämne.

Däremot finns det hur mycket vetenskaplig evidens för att C-vitamin i hög grad påverkar vårt immunförsvar! Detta borde Sverker Lenas titta litet närmare på!

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?