24. mar, 2020

Vad gör "mediciner" med oss?

Efter Flexnerrapporten 1910 har det inom skolmedicinen varit enbart ”godkända läkemedel” som gällt inom den traditionella och med skattemedel finansierade sjukvården. När det gäller utvecklingen av cancer och andra metabola sjukdomar måste framgången sägas vara begränsad. Nästan varannan svensk har eller beräknas få cancer. Man räknar med att ca 800 000 lider av FETMA (inte bara övervikt), och omkring 500 000 har diabetes – bland annat.

Detta innebär förstås ett oerhört stort lidande för många av de drabbade – och tar en mycket stor del av vår gemensamma budget, när det gäller kostnader för behandling och inkomstbortfall vid sjukskrivning.

Och de som försöker komma tillrätta med problemen med en enkel kostförändring (typ LCHF) eller enkla tillskott av de vitaminer och mineraler, som de flesta har brist på – och som kraftfullt bidrar till de nämnda medicinska tillstånden – de blir idiotförklarade och ofta förbjudna att ge sådana råd. Läkarna skriver i stället ut ”läkemedel” för att lösa problemen – eller genomför i nödfall kirurgiska ingrepp (som Gastric Bypass mot fetma).

Men vad är då ”läkemedel”? Jo, det är per definition oftast molekyler som den mänskliga metabolismen aldrig tidigare under evolutionen stött på – annars kan inget läkemedelsföretag ta patent på dem och ta hutlöst betalt. Naturliga ämnen (som C-vitamin, D-vitamin, gurkmeja och annat ur växtriket) kan inte patenteras.

Dessa för kroppen ”främmande” ämnen uppfattas av kroppens immunförsvar ofta som invaderande ”fiender”, som måste bekämpas, vilket ställer till stor oreda i de tusentals olika metabola processer, som hela tiden försiggår i kroppen.

Ofta har man utgått från en ”naturlig” molekyl med kända hälsoeffekter – och sedan har man ”skruvat till” den litet för att kunna ta patent på den. Då minskar ofta dess terapeutiska effekt – men i stället tillkommer alltid biverkningar, som i värsta fall kan vara dödliga - eller åtminstone biverkningar, som kräver andra mediciner, vilka ger andra biverkningar, som måste motverkas med mediciner… Till sist kan patienten sitta där med ett tiotal mediciner eller mer – och med ett helt saboterat immunförsvar och en eländig livskvalitet!

Detta är mycket väl belagt i forskning!

Vid det nämnda förfarandet för att få ett patenterbart läkemedel kan man säga, att man hittat ett välklingande musikstycke (den naturliga produkten med läkande egenskaper). Sedan har man plockat ut en välklingande ton – och spelar sedan just den tonen, på hög volym och oupphörligt. Man tror då att detta skall bli mycket mer njutbar musik än om man spelar musikstycket i original – med alla ingående toner, varierande volym och ingående pauser.

I stället får ”lyssnaren” ont i huvudet och mår dåligt. Men ingen fara – då spelar man en annan ton – på ännu högre volym för att överrösta det första ”oväsendet” - och får än värre huvudvärk. Men kanske kan en tredje ton överrösta även de föregående…

 Till sist har man en hel orkester i öronen! Och man riskerar snarast att bli galen. Och om någon försöker stänga av hela ”musiken” för att den drabbade skall kunna njuta av tystnaden och bara koppla av – då ingriper ”chefsdirigenten” och skrämmer iväg denna insiktsfulla människa. Kanske blir han/hon åtalad för att ha försökt ”förhindra den strikt vetenskapliga musikbehandlingen!

Metaforer är en svårhanterlig metod. Det hela kan övertolkas eller uppfattas bokstavligt - och det kräver både vissa kunskaper och ett mått av fantasi hos läsaren. Det litar jag på att just du har!

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?