24. mar, 2020

Anna Bäsén skämmer ut sig - och Expressen (Öppet brev)

Anna Bäsén får hjälp av professor Björn Olsen att sprida okunskap.

Här om dagen ägnade sig Anna Bäsén åt att angripa kända läkaren Annika Dahlqvist, som har gjort mer för att främja folkhälsan än Anna Bäsén kommer att göra, om hon så blir hundra år!

Det är förstås känt, att Bonniers är en ideell välgörenhetsinstitution, som via sin ytterst seriösa medicinska skrift EXPRESSEN ägnar sig åt välgörenhet och alltid har välunderbyggda artiklar också om kost och hälsa. De skulle aldrig någonsin trycka upp en löpsedel med något som inte noga faktagranskats av sakkunnig expertis – bara för att sälja lösnummer (eller?). Intressant i sammanhanget kan dock vara, att Bonniers har stora ekonomiska intressen i läkemedelsbranschen via sitt dotterföretag Bonnier Pharma Insights. Har inte kollat, om Anna Bäsén har några aktier i det företaget...

När Annika Dahlqvist redan 2004 började äta kolhydratreducerad kost med mer naturligt fett, så gick hon snabbt ner i vikt, blev av med sin besvärliga fibromyalgi och mådde bättre än på länge. Hon rekommenderade också också sina patienter med övervikt och diabetes typ 2 att använda samma kost.

Alla förbättrade sin hälsa i hög grad, och några kunde till och med sluta med sina insulinsprutor. Efter hand skapade Annika, tillsammans med några medarbetare en grupp på nätet, där detta diskuterades. Försommaren 2006 skrev Mats Forsenberg

i gruppen att det enda tänkbara namnet var LCHF (Low Carb High Fat). Ingen hade något bättre alternativ att komma med, så det fick bli LCHF. Som bekant har detta sedan blivit ett etablerat begrepp i stora delar av världen – och hjälpt många tusen människor till förbättrad hälsa.

Några ambitiösa dietister – lika genuint okunniga om grundläggande hälsoparametrar som nu Anna Bäsén – anmälde henne för användande av ”metoder som stred mot vetenskap och beprövad erfarenhet”. Slaskpublikationer som bl.a. Expressen startade ett formligt drev mot Annika, där sorgligt nog också en del av hennes kollegor och överordnade deltog. Mobbningsexperten Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi - men lika främmande som dessa dietister (och Anna Bäsén) om kost och nutrition - var då en ledande person i den lilla församling för inbördes beundran, som just har mobbing först på sin agenda.

Det handlar om ”Vetenskap och Folkbildning”, ett namn som mycket illa passar denna märkliga sammanslutning. Med stöd från sina mobbarkompisar där utsåg Larhammar nu Annika Dahlqvist till ”Årets Förvillare”, och drevet mot henne tog sig de mest förfärliga uttryck. Hon blev känd som ”Fettdoktorn” och tvingades bort från sin anställning på den vårdcentral där hon arbetade.

Anmälan från de två dietisterna gjorde att Socialstyrelsen startade en utredning av hennes metod. Uppdraget gick till professor Christian Berne, verksam vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala. Utredningen tog tid, men när Berne den 16 januari 2008 äntligen kom med sitt besked, så skrev man:

Myndigheten ansluter sig till Christian Bernes yttrande och bedömer att Annika Dahlqvists rekommendationer av lågkolhydratkost till patienter med övervikt och typ 2-diabetes i dag kan anses vara i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Från januari 2008 är alltså LCHF en godkänd medicinsk behandling mot övervikt och diabetes typ 2. Anmärkningsvärt tycks skolmedicinens företrädare – läkarna – högaktningsfullt strunta i detta faktum. I stället fortsätter man att hävda, att fett, särskilt det utomordentligt nyttiga mättade fettet, skulle vara hälsovådligt. Man rekommenderar i stället kolhydratrik föda – upprörande nog också TILL CANCERPATIENTER, trots att man sedan 1924 via den tyske professorn Otto Warburg (Nobelpriset i medicin 1931) vetat att kolhydrater är rena raketbränslet för alla cancerceller!

För en historielös och okunnig löpsedelsskribent som Anna Bäsén är detta antagligen helt okänt. Och det är ju inte kriminellt att vara okunnig, men när man i kraft av sin position på en tidning som Expressen sprider sin okunnighet – till avsevärd skada för folkhälsan – och dessutom ägnar sig åt direkt förtal av en utomordentlig person som Annika Dahlqvist, då rinner sinnet över även för en oftast mycket lugn och sansad person som mig.

För övrigt skulle jag önska, att Anna Bäsén kunde visa på en enda människa som tagit skada av kolloidalt silver – eller som har dött av C-vitamin! Inte en enda, vad jag vet! Däremot dör det VARJE DAG människor av läkemedelsförgiftning!

Nu tyder också allt på, att förskrivning av statiner för att sänka kolestrolhalten i blodet kan innebära en kraftigt ökad risk för att drabbas av det nu aktuella coronaviruset. Men antagligen tycker Anna Bäsén att det är OK om folk dör på grund av medicinering med statiner. De är är ju ”godkända läkemedel”!

Slutligen: Har du själv något alternativ till C-vitamin eller kolloidalt silver mot coronaviruset?

Den som vill veta mer om Annika Dahlqvists historia kan ta del av följande länk: http://www.svaradoktorn.se/425455214

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?