7. sep, 2019

SVT:s ansvar

Nyligen anmälde jag (och många andra) SVT (programmet Aktuellt) för att bryta mot reglerna för opartiskhet och saklighet. Det mest anmärkningsvärda i programmet var kanske KAM-utredaren Kjell Asplunds exempel på alternativ medicin - ”utdrivning av onda andar med hjälp av någon schaman”. Därmed hånade och förlöjligade han ett stort antal människor med mångåriga och gedigna utbildningar i olika alternativa discipliner – med ofta goda behandlingsresultat.

I svaret från Granskningsnämnden för radio och tv, som kom här om dagen kan man läsa följande:

BESLUT 2019-09-05 Dnr: 19/02393

SAKEN Aktuellt, SVT2, 2019-07-11, inslag om att ökad efterfrågan på så kallad alternativ vård oroar cancerläkare; fråga om opartiskhet och saklighet

BESLUT Inslaget frias. Det strider inte mot kraven på opartiskhet och saklighet.

GRANSKNINGSNÄMNDENS BEDÖMNING Granskningsnämnden konstaterar att utredaren var en tillfällig medverkande som var inbjuden i egenskap av expert. Hans uttalanden innebär inte att inslaget strider mot kraven på opartiskhet och saklighet. Vad anmälarna anför i övrigt medför inte heller att inslaget strider mot dessa krav. Detta beslut har fattats av granskningsnämndens ordförande Dag Mattsson efter föredragning av Johannes Wik.

På granskningsnämndens vägnar Dag Mattsson Johannes Wik

Min slutsats: SVT kan välja att inbjuda någon som man kallar ”expert” och låta personen framföra vilka galna och felaktiga uppfattningar som helst – utan att behöva ta ansvar för detta.

Kanske skulle man kunna bjuda in en hängiven nazist som expert på sin ideologi – och låta denna oemotsagd får framföra motiven för sin uppfattning?

Något lika motbjudande inträffade också i SVT:s program ”Fråga Doktorn” den 2 september 2019. Då hade man bjudit in professor Agnes Wold, som är ökänd för sina osakliga påhopp på allt vad alternativ medicin heter. I detta program framförde hon utan att bli motsagd eller utsättas för följdfrågor ett antal uppenbara lögner - och ett gravt nedsättande uttalande om hela hälsokostbranschen.

Här ett axplock av hennes påståenden:

Vår tarmflota bryr sig inte om oss – och vi behöver inte bry oss om den”.

Om man försöker byta ut tarmbakterier, så är det HELT OMÖJLIGT att få dem att stanna”.

Det finns absolut ingen i hela världen som visat att en tarmflora är bättre än en annan”.

Som exempel på medicinska myter nämnde hon:

Att man kan påverka tarmfloran

Att man kan påverka immunförsvaret

Sedan föreläste hon om att eftersom alkohol är lösligt i både vatten och fett, så blir vid alkoholförtäring alkoholhalten densamma i alla kroppens organ.

Efter att ha påpekat, att de flesta människor dör vid en alkoholhalt på 4–5 promille, så berättade hon, att detta som av en händelse är den alkoholhalt som finns i vanlig Kefir - men att ”ingen har dött av litet Kefir”. Är det ingen mer än jag som tycker att detta resonemang är fullkomligt vettlöst?

Hon pratar sedan om trenden för något decennium sedan, då alla sprang omkring med vattenflaskor och drack ur dem hela tiden. Det påstods, att människor då dog av att dricka för mycket vatten!

Samtidigt säger Agnes Wold, att det spelar ingen roll hur mycket man dricker, för ”om man dricker två dl vatten, så måste man omedelbart kissa ut två dl.”.

Vidare påstår hon, att ”vi behöver aldrig tänka på att dricka, för det sköter kroppen själv”.

Avslutningsvis kom dråpslaget: ”I stället för att köpa löjliga hälsoprodukter skall man köpa en aktiefond varje månad” (för att ha ett rejält kapital, när man går i pension).

Detta framförs alltså av en ”expert” i ett program med oerhört många tittare – på bästa sändningstid. Och SVT tar inget ansvar för all denna anmärkningsvärda (och klart hälsovådliga) desinformation, eftersom det ju var en ”inbjuden expert” som framförde åsikterna!

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?