13. mar, 2019

Avgiftning – fysisk och psykologisk

I dag kan vi inte undgå att drabbas av gifter i olika former – i maten, i vattnet, i luften vi andas, för att inte tala om i alla de mediciner vi stoppar i oss! Och även om vi anstränger oss för att t.ex. äta så nyttigt som möjligt, så får vi ändå i oss tungmetaller och andra giftiga ämnen av olika slag.

Vi borde alltså inrikta oss på att så långt möjligt försöka bli av med dessa gifter, innan vi blir sjuka av dem. Vår kropp är en fantastisk ”maskin”. Den har fler ”avgiftningsorgan” – levern, njurarna, lungorna och huden. Men för att dessa system skall fungera, så behöver vi behandla dem väl – och förstås så långt möjligt ändå minimera giftmängderna.

Levern transporterar gifterna till tarmen, där de försvinner den naturliga vägen. Njurarna gör sig av med gifter via urinen, lungorna via utandningsluften, och huden via svettning. Att äta rätt (bl.a. mycket naturligt fett och mindre industriellt processade kolhydrater) är alltså viktigt för leverns funktion. Att dricka tillräckligt (vatten!) är viktigt för att njurarna skall fungera väl, och att andas rätt är viktigt för lungornas möjligheter att göra sig av med gifter via utandningsluften.

Men en fantastisk möjlighet, som de flesta nog inte tänker på, är faktiskt att bli av med giftiga ämnen genom att svettas! Det bästa är naturligtvis att arbeta sig svettig via fysisk ansträngning, eftersom det har många andra positiva effekter på hela organismen.

Fast även svettning med hjälp av en bastu har samma goda effekt, just när det gäller avgiftning! Vetenskapliga studier (bl.a. förstås i Finland) har visat att bastubadande har stora hälsofördelar – just genom att man via svetten gör sig av med giftiga ämnen. Faktiskt ger svetten en kraftfullare avgiftning per tidsenhet än den som sker via njurarna och urinen – vilket de flesta inte känner till.

Det säljs ”detoxkurer” av olika slag, där det uppges att man kan bli av med gifter med hjälp av vissa kemikalier. Tyvärr verkar en del av dessa snarare i sig själva vara giftiga och förvärra problemen. Något som däremot tycks fungera är att äta enkla naturliga produkter som korianderblad, chlorella och spirulina..

De två sistnämnda är alger, som var för sig har enastående egenskaper och är hälsosamma på flera olika sätt genom sitt näringsinnehåll. Men de tycks också båda vara utmärkta för att binda och avlägsna tungmetaller och andra toxiska ämnen ur kroppen.

Koriander är en landlevande ört, som också har avgiftande effekt. Den innehåller dessutom en mängd nyttigheter – som zink, kalcium, kalium, järn, fosfor, magnesium, A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, och K-vitamin.

Men örter och alger är förvisso inte ”läkemedel”, och därför får de inte säljas med påståenden om hälsoeffekter. Det är ENDAST ”godkända läkemedel” som får marknadsföras med sådana uppgifter. Så även om man t.ex. VET att C-vitamin botar skörbjugg och har oerhört kraftfulla hälsoeffekter, så får man inte påstå det. Det är tillåtet att sälja C-vitamin – men inte att berätta att vitaminet kan förebygga och bota sjukdom!

Man VET också att D-vitamin förebygger och botar rakitis (”engelska sjukan”; mjukt och missformat skelett). Men för att sälja D-vitamin med det argumentet måste det vara ”godkänt läkemedel”. Och det kommer det aldrig att bli, eftersom det är ett ”naturligt” ämne, som inget läkemedelsbolag kan ta patent och tjäna pengar på.

Och den statliga myndigheten Läkemedelsverket bevakar med örnblick marknaden och ser till att de som bryter mot detta bestraffas. Ibland tycks man vara så nitiska att man själva bryter mot lagen för att förhindra att människor botas med hjälp av ”icke godkända läkemedel”. Nu väntar vi bara att man skall förbjuda vanligt vatten att säljas som botemedel mot uttorkning! Sådana påståenden måste ju strida mot deras ”lag”… Men ibland hjälper inte ens att något medel faktiskt blir registrerat som läkemedel och inlagt i ordinarie sortiment i FASS. Kolloidalt silver fanns med där fram till 1947 – men i dag får det endast säljas som vattenreningsmedel.

Och tillverkaren Anders Sultan, som i egenskap av journalist skrev en artikel om ämnet för 16 år sedan, skall enligt Läkemedelsverket böta 800 000 kr för att den artikeln nu publicerats i nätupplagan av tidningen 2000-talets Vetenskap! Dels gällde inte nuvarande lagstiftning för 16 år sedan, och dels fanns inte hans företag då – det företag som han nu anses representera och därför skall åtalas för den 16 år gamla artikeln.

Man tror kanske inte att lagstiftning i en rättsstat tillämpas retroaktivt – men om tillräckligt stora ekonomiska intressen hotas, så sätts alla lagar ur spel. Och att kolloidalt silver faktiskt är effektivt mot nästan alla skadliga mikrober (bakterier, virus, amöbor, svamp, encelliga parasiter etc.) har förstås ingen betydelse i sammanhanget.

Samma princip gäller, när man fråntog läkaren Erik Enby hans legitimation – för att han skulle ha använt ”icke godkända metoder”. Att han faktiskt botat ett avsevärt antal cancerpatienter tycks närmast betraktas som en försvårande omständighet!

Fysisk/kemisk förgiftning går ofta att avhjälpa med ganska enkla metoder. Psykisk och intellektuell förgiftning kan också vara lätt att diagnosticera – men mycket svår att ”behandla”… Sådan terapi tycka kräva rejäla ekonomiska och/eller politiska resurser.

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?