18. feb, 2019

Vetenskapens värld – en amatörs funderingar

Efter kvällens program ”Vetenskapens Värld” i TV 2 gjorde jag följande reflektioner.

Varför måste man hela tiden ha störande bakgrundsmusik - i program, där man gärna vill uppfatta varje ord som sägs?

Hur kan det komma sig, att forskare på denna internationella nivå fortfarande inte har förstått att kolesterolhypotesen sedan länge är avfärdad som en myt? I programmet uttrycker forskarna stor förvåning över att björnarna kan äta så mycket fet mat utan att drabbas av högt kolesterolvärde och ”åderförkalkning”!

Om man går in i sin forskning med den grundläggande felaktiga uppfattningen att högt kolesterolvärde ger förkalkning av artärer, så undrar man vilken deras arbetshypotes är – och hur den påverkar deras forskning!

Nästa fundering är detta med deras förhoppning om att via björnarnas blodplasma hitta proteiner, ur vilka man kan extrahera enskilda molekyler som kan hjälpa människor med hjärt- och kärlproblem (i dag den vanligaste dödsorsaken i vår del av världen). Samtidigt konstaterar man, att blåbär har dramatiskt positiva effekter för just hjärthälsan – både för björnar och människor!

En kvalificerad gissning är här, att man kommer att satsa miljoner på att hitta en molekyl, som kan patenteras och bli till ett ”godkänt läkemedel” mot hjärt- och kärlproblem hos människor. Däremot kommer nog blåbär att bara bli en litet udda företeelse, som inte används inom skolmedicinen. Ingen kan ta patent på blåbär, och forskning på blåbär är förstås inte på långt när så märkvärdig och prestigefylld som att forska på enskilda molekyler i björnarnas blod!

De som kommer att sälja blåbär är förstås hälsokostbutiker, men om de har fräckheten att påstå att blåbär förebygger eller botar hjärtproblem, så är risken stor att de åtalas. Det är nämligen bara ”godkända läkemedel” som får saluföras med påstådda hälsoeffekter!

Och har någon ens hört talas om, att läkare rekommenderat blåbär till patienter med hjärtproblem?

När jag själv sedan flera år äter en dl blåbär till frukosten och vid 74 års ålder tycks ha en god hjärthälsa – samt har blivit fri från den cancer, som läkarna förklarade var obotlig, så har jag enbart från skolmedicinen blivit beskylld för okunskap och vidskeplighet. ”Hur kan du någonsin tro, att cancer skulle ha något med kosten att göra” - frågade min cancerläkare mig!

Har jag kanske missuppfattat något?

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?