24. jan, 2019

Varför var Cancergalan en katastrof?

Några har - trots att jag försökt förklara - frågat varför jag anser att den nyligen genomförda Cancergalan var en katastrof. Man samlade ju in pengar till cancerforskning – och det måste väl vara behjärtansvärt i alla avseenden! Jovisst, om pengarna används förnuftigt! Detta är till stora delar inte fallet! Man satsar det mesta av all forskning på gener – d.v.s. något vi inte kan påverka – och något man i stort sett kan utesluta som orsak, eftersom våra gener varit desamma sedan långt innan cancer blev en folksjukdom!

Men den viktigaste anledningen till ”katastrofen” är enligt min mening, att när någon med auktoritet - och den genomslagskraft TV har – ställer sig upp och talar om, att cancer bara handlar om tur eller otur, då anser jag detta vara en fullkomligt katastrofal desinformation!

Det betyder att den felaktiga uppfattning som redan sprids av människor med förväntad sakkunskap blir ytterligare befäst. Om läkare, myndigheter, och nu även kändisar i TV påstår att cancer drabbar helt slumpmässigt, då tror förstås väldigt många, att det verkligen är så.

Minsta eftertanke borde annars få oss att inse, att detta är en grov lögn! Vi känner mycket väl till olika faktorer som dramatiskt ökar risken för cancer! De flesta torde numera vara medvetna om t.ex. att rökning är en sådan faktor, liksom olika kemikalier och radioaktiv strålning. Detta kan ingen längre förneka – medan läkare så sent som på 1950-talet tycktes vara okunniga om detta och t.ex. kunde göra reklam för olika cigarrettmärken (mot god ersättning).

Dr E M McDonaldi USA påstod t.ex. att 24 cigarretter om dagen var ett fullkomligt harmlöst tidsfördriv. Han utformade t.o.m. denna slogan: ”A pack a day keeps lungcancer away” (en travesti på ”An apple a day keeps the doctor away – på svenska ”Ett äpple om dagen håller doktorn från magen”).

Att röka ett paket cigarretter om dagen skulle alltså skydda mot lungcancer. I dag låter detta förstås helt befängt, men i början av 1950-talet förekom ju också fortfarande reklamfilmer, där läkare i vita rockar rekommenderade vissa cigarrettmärken. ”Åtta av tio läkare röker Camel” var en vanlig reklamslogan.

(För övrigt får det väl vara en sorts ”ödets ironi” att nämnde Dr McDonald senare innebrändes i en eldsvåda som han själv förorsakat vid sängrökning!)

Men TV 4 tycker kanske fortfarande att ovan nämnda uttalanden är helt OK. Det är ju ändå slumpen som avgör – så varför skulle man inte röka ett paket om dagen?

Vad tyvärr väldigt få i dag kunnat ta till sig är sedan kunskapen om att socker är något som både ökar risken för cancer, och ger cancerceller optimala förhållanden att utvecklas och spridas – på grund av deras avvikande metabolism, som gör dem extremt beroende av just socker. Det är en skam för läkarkåren, att många där fortfarande kan säga till cancerpatienter att de kan äta hur mycket socker de vill, för att det inte påverkar deras cancer. Det är FEL, FEL, FEL! Och det har man vetat i närmare hundra år (bl.a.via professor Otto Warburg, Nobelpristagare i medicin 1931)!

När några personer nu via TV sprider myten att den som drabbas av cancer bara haft OTUR, att slumpen avgör, så tar man på sig ett stort ansvar – liksom förstås främst TV 4 som släpper fram dem.

Den sympatiska avsikten är kanske att inte skuldbelägga cancerpatienter och påstå, att de får ”skylla sig själva”. Men det är inte de drabbade cancerpatienterna som har skulden, utan främst våra läkare, dietister och myndigheter (och nu TV 4) som får ta på sig ansvaret. De får oss att tro, att vi inte kan göra något själva för att minska risken för cancer – vilket är totalt fel! Vi kan genom ganska enkla förändringar av kost och livsstil DRAMATISKT minska risken att få cancer. 

Men det är förstås i dag hundratusentals forskare och läkemedelstillverkare som bokstavligen lever på cancer. Om kunskapen sprids om att man med enkla medel kan undgå cancer – eller t.o.m. bota redan uppkommen cancer – så kunde det bli risk för massarbetslöshet i dessa grupper. Kanske väger den risken tyngre än vanliga människors liv och hälsa?

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?