21. jan, 2019

Om Cancergalan - en katastrof

Den 7 januari anordnades den spektakulära Cancergalan igen. Och jag mådde lika dåligt som förra året av detta spektakel. Cancerfonden, som sköter det hela, förefaller ha som främsta mål att bibehålla alla missförstånd och fördomar om sjukdomen cancer – trots att man påstår motsatsen. Man har sedan 1920-talet vetat, att cancer i huvudsak är en metabol sjukdom – d.v.s. beror på kost och livsstil. Ändå envisas man med att satsa nästan alla forskningspengar på att hitta en GENETISK lösning på denna sjukdom.

Eftersom de gener vi föds med i stort har varit desamma i kanske 40 000 år, så är det uppenbart orimligt att skylla det senaste seklets formliga explosion av cancer på våra gener! Ändå är det just det cancerforskarna (och Cancerfonden) gör! Detta trots att våra gener närmast är den enda orsaksfaktor vi kan utesluta!

Detta år upprördes jag särskilt av kände Hans Roslings son Ola, när han med yviga gester och hög röst avlivade ”myterna om cancer”. Några av dem avförde han helt korrekt – som att cancer skulle smitta, eller att cancer är absolut dödlig.

Men när han sedan, efter att kategoriskt ha avfärdat ”stress” som orsak till cancer (vilket är helt fel; stress gynnar absolut utvecklingen av cancer), så kom den katastrofala slutklämmen: ”Cancer beror på ’biologisk otur” – d.v.s. ”slumpen”! Så utomordentligt enfaldigt!

I så fall är det väl märkligt att ”slumpen” slagit till så effektivt de senaste decennierna – ungefär i samma takt som våra kostvanor och livsstil förändrats drastiskt. Vilket märkligt sammanträffande!

Om vi accepterar, att cancer orsakas av ”slumpen”, så kan vi självklart sluta med alla typer av förebyggande arbete mot cancer. Det spelar ingen roll vad vi gör; det är ju ändå slumpen som bestämmer om vi blir sjuka eller inte! Vi kan fortsätta att röka, att använda asbest som byggmaterial och att utsätta oss för radioaktiv strålning – för att bara nämna några känt cancerogena företeelser.

Sanningen är, att vi egentligen sedan 1920-talet via Otto Warburg (Nobelpriset i medicin 1931) vetat, att cancer beror på att celler övergår till anaerob metabolism, och inte längre skapar energi genom att som friska celler förbränna glukos med syre. De använder i stället den primitiva och ineffektiva processen fermentering, som kräver minst 20 ggr mer glukos. Detta innebär, att cancerceller är extremt beroende av glukos (socker) för att utvecklas och spridas. Således kan man konstatera, att socker s.a.s. är rena raketbränslet för cancer – och det första man skall göra, om man drabbas av cancer, är att drastiskt dra ner på sockret i kosten.

Men när en auktoritet som Cancerfonden (och nu Ola Rosling) talar om för oss, att cancer beror på ”slumpen”, så bidrar detta till att upprätthålla den totalt felaktiga uppfattningen att kosten och andra miljöfaktorer inte har någon betydelse. Fullkomligt häpnadsväckande! Detta innebär i klartext, att många människor i onödan dör i cancer varje år!

Ola Rosling vill säkert väl – men välvilja i kombination med genuin okunskap kan vara livsfarlig. Så är det definitivt i detta fall!

Fortfarande händer det, att läkare säger till sina cancerpatienter, att de kan äta vad som helst – och hur mycket socker som helst – eftersom det inte har någon betydelse för deras cancer! Sådana läkares legitimation borde ifrågasättas!

En bilmekaniker som vore så dåligt uppdaterad om moderna bilars funktion, skulle omedelbart få sparken! Men läkare kan fortsätta i åratal att närmast ta livet av folk med sin okunskap.

Läs gärna också om Cancerfondens kostråd här (ett par år gamla; uppenbarligenn har man i någon mån justerat dem nu):

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?