1. nov, 2018

Öppet brev till Hjärnfonden

Här om dagen fick jag ett ”tiggarbrev” från Hjärnfonden. Brevet var undertecknat av Dr Caroline Graff, som är professor i genetisk demensforskning vid Karolinska Institutet (och överläkare i klinisk genetik vid Karolinska Universitetssjukhuset).

Hennes inriktning på genetik gör henne möjligen blind för icke genetiska faktorer. Detta torde vara ett särskilt stort hinder för den som söker efter ”gåtan Alzheimers sjukdom”.

Hon inleder också med en klar osanning, då hon skriver ”I dag finns ingenting som kan bota Alzheimers sjukdom”.

Vad hon uppenbarligen inte känner till är, att en forskargrupp i USA redan 2014 presenterade en studie, där man visade att 90 % av patienter med diagnosticerad Alzheimers genom medvetna åtgärder kunde förbättras och i vissa fall fullt ut återfå sina förlorade kognitiva färdigheter – och t.ex. återgå i arbete och få ett normalt socialt liv.

Vad hon borde ha skrivit är: I dag har skolmedicinen ingen bot mot Alzheimers sjukdom, och eftersom man huvudsakligen söker en genetisk förklaring, så kommer det också att dröja. Alzheimers sjukdom är nämligen en multifaktoriell sjukdom, och gener tycks inte vara den främsta orsaken. Och att hitta ett enskilt läkemedel – ett ”piller” som kan bota Alzheimers sjukdom (och går att ta patent på, för astronomiska inkomster) är sannolikt en omöjlig dröm.

Jag kan hjälpa henne med några påvisbara orsaksfaktorer:

För litet fysisk aktivitet

Diabetes och högt blodsocker

Mögel, framfört allt boende i ”mögelhus”. (Man tror att kanske 70 % av Alzheimers beror på mögel)

Kvicksilver, aluminium och andra giftiga ämnen

Lyme Disease (Borrelia)

Herpes

Hypotyreos (underfunktion i sköldkörteln)

Låg nivå av könshormon (östrogen och testosteron)

Stress (och höga nivåer av ”stresshormonet” kortisol)

Låga nivåer av vitamin D och vitamin B-12

Sömnbrist (behövs 7 - 8 timmars sömn varje dygn)

Generell inflammation i kroppen (beroende på vår föda – transfetter, för mycket artificiella kolhydrater mm – eller kroniska infektioner av herpes, borrelia, mögelsvamp och andra patogener)

Brist på fettsyran Omega-3 (och för mycket Omega-6)

Skallskador (efter olyckor eller upprepade hjärnskakningar vid kontaktsporter som boxning och ishockey)

Alkohol och marijuana

Fetma

Man vet också en hel del om vad som kan förebygga/bota Alzheimers sjukdom

Var fysiskt aktiv – helst någon timme varje dag

Försök att sova minst 7 timmar varje natt

Försök att undvika stress

Ät mindre kolhydrater och mer naturligt fett (kokosolja, fet fisk, nötter, avokado mm). Framför allt KOKOSOLJA! Dess innehåll av s.k. medellånga triglyceridkedjor tycks ha generellt läkande effekter för de flesta symtom med anknytning till hjärna och nervceller. Se även avsnittet ”Ketogen kost” – Direktlänk här: http://www.svaradoktorn.se/425558411.

Ta tillskott av D-vitamin, C-vitamin, och vitaminerna B-6 och B-12, samt jod, selen, zink och magnesium.

Ät blåbär, gurkmeja och ingefära

Om hon är uppriktigt intresserad (vilket jag utgår ifrån) – så kan hon också på nätet söka efter namn som

Dale Bredesen

David Perlmutter

Daniel Amen

Jag bjuder gärna också på mitt amatörmässiga försök till sammanfattning av många timmars föreläsningar i ämnet. Finns på följande länk:

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?