13. okt, 2018

Ett medeltida mörker

Under många år har jag betraktat min hemby som en tämligen modern och progressiv ort på den norrländska landsbygden, med framgångsrika företag, stor aktivitet i byalaget och en god sammanhållning. Jag startade själv den lilla skriften ”Grängsjö-Bladet”, som jag tillsammans med två redaktionskamrater skrivit och distribuerat varje månad sedan mars 2010. Till synes har bladet rönt stor uppskattning, både hos utflyttade och dem som bor kvar i byn.

Men plötsligt förändras allt. Oktobernumret ”konfiskeras” (d.v.s. läggs inte ut på vår hemsida), och jag får en uttrycklig order om att inte fortsätta att skriva om cancer eller andra hälsoaspekter. Jag anses tydligen kompromettera byalaget med min ”propaganda” och göra byalaget till åtlöje med mina ”ovetenskapliga” skriverier.

När den internationellt kände läkaren och docenten Uffe Ravnskov träder in och förklarar både min rätt att uttrycka min mening – och att jag i sak har rätt – avfärdas också denne av byalagets webbmaster som ovederhäftig! Om någon skulle berätta en liknande historia för mig, så skulle jag absolut tro att det var ett skämt – men nu upplever jag det själv alldeles konkret inpå bara skinnet!

För att ge en uppfattning om det bisarra i situationen återger jag vår webbmasters svar till Dr Ravnskov:

”Hej Uffe!

Det finns mycket att diskutera när det gäller vetenskap och cancer, och det är bra att ha ett kritiskt tänkande. Det är långt kvar tills vi har en genomgående kunskap om hur cancer uppstår och till att vi har ännu bättre botemedel än vad som finns att tillgå idag. Det gäller många områden inom medicin. Men det framåt med en fantastisk fart.

Frågan i det här fallet handlar inte så mycket om vetenskap och medicin, utan om Östergrängsjö byalag med människor som har många olika åsikter och bakgrund ska använda utrymme i sin tidning och på sina möten för att föra fram åsikter om medicin och vetenskap m.m. som inte alla delar.

Jag tillhör den delen av vetenskapen som gillar vetenskaplig debatt – men inte i byalagets tidning – särskilt inte när den får formen av pseudodebatt och saknar vetenskaplig förankring. I byalaget finns också partiaktiva människor och det skulle inte falla dem in att använda möte efter möte och/eller tidningen för att övertyga andra om att deras åsikter är de riktiga. Tidningen och mötena kan innehålla så mycket annat som alla kan ta del av och uppskatta.

För min del delar jag inte de flesta av de åsikter som Sven-Erik framför i diskussionen om medicin och vetenskap eftersom det bygger på tro och inte vetenskap. Det gäller också delar av det du framför i mailet. För Sven-Eriks del saknar han grundläggande kunskaper om hur genetik, epigenetik och celler fungerar varför alla försök till vetenskapliga diskussioner blir tämligen meningslösa.

Vad intressant att du undersökt och följt Sven-Eriks lyckosamma kamp mot hans cancer.

En liten detalj – en av mina kollegor som arbetar inom omvårdnad på Mittuniversitetet använder samma argument som du – att det är svårt att få till randomiserade och kontrollerade studier – han tror att homeopati fungerar (utöver placeboeffekt).

Jag är fortfarande anställd och arbetar mycket med undervisning och forskning varför jag inte hinner ta del av vidare diskussioner och undanber mig en fortsatt mailkontakt.”

Den som ev. vill ta del av de "ännu ej konfiskerade bladen" kan ta del av samtliga utgåvor här:

Av särskilt intresse är nog Nr 97, där artikeln "Mina dumma cancerceller" tycks vara det som triggat igång "censurgenen" hos vår webbmaster...

Om någon ev. skulle ha avvikande mening betr. min rätt att framföra min åsikt – eller beträffande min kompetens på aktuellt område – så går det att framföra sin åsikt till

Om även novembernumret konfiskeras, så kommer det att finns tillgängligt här på min hemsida.

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?