11. sep, 2018

En repetition - om cancerbehandling

Inom området cancer är galenskapen väldigt frekvent förekommande. Läkarna tycks t.ex. tro att en cancertumör ÄR själva cancern – fast den i själva verket bara är ett symtom på sjukdomen. Nästan ännu galnare är det att betrakta lymfknutor med cancerceller som metastaser – som skall avlägsnas med kirurgi!

För en tid sedan kunde man på nätet ta del av information, som på basis av vetenskap och många års erfarenhet starkt ifrågasätter metoden att hos cancersjuka kirurgiskt avlägsna lymfknutor (oftast felaktigt kallade ”lymfkörtlar”).

Redan 1981 (!) presenterades forskning, som visade att överlevnaden hos kvinnor med bröstcancer inte blev en enda dag längre, när man opererade bort lymfknutorna i deras armhålor. Men när det gäller cancer, så tycks både forskning och praktisk, klinisk verksamhet vara en sorts ångvält, som bara fortsätter rakt fram – oavsett om den är på rätt spår eller inte.

Det viktigaste sammanfattas i följande citat från den nu aktuella artikeln:

“Surgical removal of lymph nodes, as a way of reducing metastasis, may actually be causing more harm than good because of the potential lifelong complications of lymphedema”.

(Kirurgiskt avlägsnande av lymfknutor, som ett sätt att minska metastasering, kan faktiskt göra mer skada än nytta på grund av livslånga komplikationer i form av lymfödem)

Hela artikeln finns på följande länk:

Som av en händelse (!) skrev jag på hemsidan för litet mer än två år sedan (7 augusti 2016) om detta. Direktlänk dit:

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?