14. apr, 2018

Apropå Nobelpris och akademier

Ingen kan ha undgått att uppmärksamma den minst sagt pinsamma historien runt Svenska Akademin nyligen. De som skall representera ”Snille och smak” har i flera fall uppriktigt sagt visat sig vara riktiga skitstövlar, som i stället för att prata med sina kollegor angripit dessa med artiklar i pressen och offentligt på annat sätt. Fullkomligt häpnadsväckande! Vuxna människor har betett sig som barnungar.

Och det som egentligen var själva ”sakfrågan” – den s.k. ”Kulturprofilen”, som bl.a. tycks ha utsatt företrädesvis unga kvinnor för sexuella trakasserier eller t.o.m. regelrätta övergrepp – har fördunklats av personliga konflikter i akademin. Anmärkningsvärt är också, att man i den seriösa pressen namngivit alla ledamöter i akademin – men sorgfälligt undvikit att lämna ut namnet på denna ”kulturprofil” – trots att alla vet vem han är… Vadan denna hänsyn?

Nu tycks många vara oroliga över hur det skall bli med utdelandet av Nobelpriset i Litteratur, om akademin inte är fulltalig eller kanske helt försvinner (hemska tanke!). Detta pris utgör kanske det ultimata uttrycket för den prestige Konungariket Sverige har utomlands via namnet Nobel. Och redan det som nu hänt riskerar självklart att solka Akademins, Nobelprisets och Sveriges rykte i omvärlden.

Vad sedan kanske inte alla tänker på är, att Nobelprisen i fysik och kemi, samt ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne” faktiskt inte utdelas av Svenska Akademin – utan i stället av Kungliga Vetenskapsakademin.

Därför kan det vara intressant att veta, att ny preses (ordförande och främste företrädare) i den församlingen snart blir professor Dan Larhammar. Han har varit en framträdande personlighet i den märkliga klubben ”Vetenskap och Folkbildning” och har under många år ägnat sig åt att håna, fördöma och förfölja hedervärda medborgare, som haft fräckheten att ha en annan vetenskaplig uppfattning än han själv. Detta bl.a. genom att utdela ett årligt ”skampris” i form av ”Årets förvillare”.

Han är i grunden apotekare, och hans uppfattning i medicinska frågor tycks vara, att allt utanför ”skolmedicinens” metoder är fusk och bedrägeri. Alla ”alternativa” metoder är enligt honom kvacksalveri, som borde förbjudas. I begreppet ”alternativa metoder” inbegriper han också t.ex. naprapaters och kiropraktikers verksamhet – trots att dessa arbetar inom den offentliga vården och står under Socialstyrelsens kontroll på samma sätt som läkare.

Intressant kan också vara frågan om jäv, eftersom företaget ”Larhammar Consulting AB” enligt sin marknadsföring ägnar sig åt att hjälpa läkemedelsföretag att så fort som möjligt få ut sina produkter på marknaden. Jag tror förstås inte att han skulle missbruka sin ställning och låta privata intressen påverka beslut om Nobelpris (om det ens är möjligt). Men bara misstanken kunde ju vara förödande. Så här beskriver företaget sin verksamhet:

Larhammar Consulting AB provides regulatory and chemical-pharmaceutical advice for pharmaceutical and biotechnology companies, to meet the requirements of regulatory agencies and thereby minimise the time to market”.

Den som vill kontrollera, om min uppfattning om professor Larhammart stämmer, och höra honom själv framföra sina åsikter, kan på följande länk se och höra hans framträdande inför ”Humanisterna” i Kalmar 2016. Denna sammanslutning har för övrigt ett lika vilseledande namn som ”Vetenskap och Folkbildning” och borde snarare kallas ”Antihumanisterna”.

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?