3. jan, 2018

Larhammar skapar tragedier?

 Hej Dan!

Eftersom du uppenbarligen önskar att vår ”diskussion” blir offentlig – vilket du i går gav uttryck för – så publicerar jag nu mitt brev till dig direkt på min hemsida. Hoppas du uppskattar det!

Med risk att bli tjatig påminner jag dig än en gång om ditt uppträdande i finsk TV den 23 november 2017. Länk här, om du än en gång vill kontrollera vad du och övriga deltagare i programmet faktiskt sa:  https://arenan.yle.fi/1-4080657

Du själv framförde i programmet ett antal alldeles felaktiga påståenden om kolloidalt silver (”silvervatten”). Att du sannolikt inte gör det med uppsåt att skada, utan grund av okunskap är egentligen inget försvar för en doktor i molekylär cellbiologi iklädd doktorshatt. Du protesterade inte heller t.ex. när en i panelen helt felaktigt påstod att ”silver i sig är toxiskt”. De flesta vuxna borde vara medvetna om att människor i hundratals år t.ex. ätit med silverbestick – utan att därför ha blivit ”silverförgiftade”. Silver är en metall som är alldeles ofarlig för människor (och varför skulle silver annars vara godkänt som färgämne i livsmedel - med E-nummer E 174)?

Ditt uppträdande i programmet (och senare i skrift) riskerar att i hög grad att skada förtroendet för vetenskap och akademiska kunskaper, något du säger dig vara angelägen om att bibehålla. Du riskerar inte bara att dra ett löjets skimmer över dig själv och allvarligt kompromettera den ärevördiga institutionen Kungliga Vetenskapsakademien, vars ordförande och främste företrädare du snart blir. Dina grundlösa påståenden om det kolloidala silvrets giftighet kan få andra, djupt tragiska följder. Enligt en artikel i den svenskspråkiga tidningen ”Österbottens Tidning” i går, den 2 januari 2018, kommer nu en förundersökning att inledas mot en mamma, som givit sitt barn ”silvervatten”.

I tidningen kan man läsa:

”Det var i torsdags som riksdagsledamoten Mikko Kärnä (C) kontaktade polisen och bad dem utreda en österbottnisk mamma som gett silvervatten till sitt barn i ett tv-program. Nu har kriminalkommissarie Eero Välimäki vid Österbottens polisinrättning hunnit titta på fallet och säger att det sannolikt leder till en förundersökning.

Vidare skriver man: ” På ett allmänt plan säger han att det kan vara fråga om misshandel. Silvervatten är ett toxiskt ämne, det vill säga ett gift.

– Vi måste också utreda vilka de toxiska ämnena är. För polisen räcker det inte med en tidningsartikel, vi behöver ett expertutlåtande, säger Välimäki.
Ifall polisen och åklagarväsendet bestämmer sig för att gå vidare med fallet kommer barnskyddet att kopplas in. En mamma som misstänks för misshandel av sitt barn kan inte fungera som barnets förmyndare.”

(Om man nu skulle välja att vända sig till professor Dan Larhammar för ett ”expertutlåtande” kan förstås katastrofen vara ett faktum!)

I klartext betyder detta naturligtvis, att den aktuella mamman skulle kunna fråntas vårdnaden av sitt barn!

Jag kan knappast tänka mig något mer upprörande!

Nu kan man förstås inte alltid lita på tidningar – liksom inte heller på alla professorer – och förhoppningsvis kommer polisen att ta sitt förnuft tillfånga och ta reda på fakta i målet. Men bara detta att bli utsatt för en anmälan och i värsta fall en förundersökning torde vara en traumatisk upplevelse för vilken normal mamma som helst, vilket självklart också påverkar barnet.

Det går kanske inte direkt leda i bevis, att det var ditt framträdande i österbottnisk TV som gav den aktuelle riksdagsmannen den galna idén att anmäla mamman. Men TV är ett kraftfullt propagandamedium, och den som framför åsikter där har ett stort ansvar. Nu har jag alltså ett par frågor till dig igen.

Tycker du det var rätt att polisanmäla mamman – och om hon skulle bli dömd för barnmisshandel och fråntas vårdnaden om sitt barn, tycker du också att det är OK?

Här är länken till aktuell tidningsartikel:

https://www.osterbottenstidning.fi/Artikel/Visa/171439

Hälsn. 

Sven Erik

Kommentarer

05.01.2018 12:40

SEB

Kanske dax att bli kriminella.
http://lifeforcecolloidalsilver.com/about-colloidal-silver/

http://www.thesilveredge.com./howto.shtml#.Wk9p6BSWW7I

04.01.2018 12:13

Lars

Dan Larhammar visar att en fin titel varken garanterar trovärdighet eller ärlighet. Sanningen är inte längre bort än några musklick på webben, och lika lättillgänglig för honom som för alla andra!!

05.01.2018 08:45

SE

Du har förstås alldeles rätt!

03.01.2018 11:24

Dan Uhrbom

Tyvärr så har kvacksalvare lyckat infiltrera hela samhället och de lever gott på våra skattepengar.

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?