18. okt, 2017

Om okunskap, fördomar och vanföreställningar

De flesta av oss lider naturligtvis i någon mån av såväl okunskap som fördomar och vanföreställningar, och vi får alla själva ta konsekvenserna av detta. Men även om det ibland kan vara omåttligt irriterande t.ex. att många fortfarande tror att man blir överviktig av att äta fett, eller att vi behöver äta en viss mängd socker för att hjärnan skall fungera – så får man kanske stå ut med det. Det är bara så sorgligt att konstatera, hur människor av ren okunskap äter sig sjuka och drabbas av tydligt kostrelaterade sjukdomar som diabetes, cancer och Alzheimer´s. Och en relativt enkel kostomställning skulle ju för de allra flesta innebära en dramatiskt minskad risk att få dessa allvarliga sjukdomar.

Men det som verkligen är allvarligt, ur flera aspekter, är när våra myndigheter i flera fall tycks lida av samma problem. I ett särskilt fall blir detta ytterst påtagligt. Det gäller föreställningarna om kolloidalt silver. Detta är ett fantastiskt universalmedel för desinfektion och behandling av bakterier, virus, svamp, amöbor, encelliga parasiter och andra sjukdomsalstrande mikrober - men tycks direkt vädja till myndigheternas ryggmärgsreflexer för avståndstagande. Medlet som funnits i över hundra år utan att förorsaka någon skada på varken människor eller miljö, är otroligt effektivt i nämnda avseenden – närmast omöjligt att överdosera och saknar skadliga biverkningar.

Problemet är förstås att kolloidalt silver är en ”naturlig” produkt, som man i princip själv med rätt utrustning kan tillverka hemma i köket, och som därför inget läkemedelsbolag kan ta patent och tjäna pengar på. Eftersom det alldeles uppenbart är en allvarlig konkurrent till dessa företags antibiotika (och sannolikt även cancermediciner), så ägnar sig branschen åt ett kraftfullt och helt osakligt förtal av medlet. Och tyvärr har man i Sverige lyckats få med sig både Livsmedelsverket och Läkemedelsverket i kampanjen – liksom pinsamt nog också större delen av läkarkåren.

Livsmedelsverkets text på myndighetens hemsida är en enda sörja av lögner, rena gissningar och oegentligheter. Man förkastar helt kolloidalt silver som ett användbart preparat. Utan en enda vetenskaplig referens, eller ett enda konkret fall av skada förklarar man att kolloidalt silver är både farligt och overksamt.

Man skriver t.ex. att ” Bakterier som utsätts för antibiotika och andra antibakteriella produkter kan bli motståndskraftiga mot preparaten”.

Ingen har kunnat påvisa att bakterier blivit resistenta mot kolloidalt silver – medan detta i stället är ett alvarligt hot mot vår hälsa, när det gäller traditionell antibiotika!

Vidare skriver man ”Kolloidalt silver som innehåller silverjoner kan ha bakteriedödande effekt”…

Inte bara KAN – det HAR bevisligen effekt mot såväl bakterier som virus och andra sjukdomsalstrande mikrober!

Vidare kan man läsa: ”Det är tänkbart att silverresistenta bakterier också blir mer motståndskraftiga mot antibiotika.” Varken forskning eller empirisk erfarenhet stöder ett sådant antagande.

När det gäller påverkan på miljön skriver man: ”Kolloidalt silver skulle kunna påverka miljön”…

Skulle kunna – men gör inte det. Det skulle behövas oerhörda mängder kolloidalt silver för att någon negativ påverkan på miljön skulle ske. I praktiken är det närmast omöjligt.

Sedan skriver man ”silver har varit ett problem bland annat vid utsläpp från fotolaboratorier”.

Riktigt, men på den tiden man använde fotografisk film, så bestod avfallet från laboratorier och hemframkallare av silversalter (främst silverklorid och silverbromid), som inte har den minsta likhet med kolloidalt silver – annat än att ordet ”silver” ingår. Statliga myndigheter borde ha bättre koll på detta!

Livsmedelverkets hemsida är alltså fylld med ”kan”, ”skulle kunna”, ”det är tänkbart”, ”det finns uppgifter om” och liknande fullkomligt innehållslösa påståenden. Det är en skam att en svensk statlig myndighet ägnar sig åt sådana fullkomligt ovetenskapliga och vilseledande påståenden om en produkt, som bl.a. kan bota infektioner, påskynda sårläkning och desinficera utrustning och verktyg i sjukhusmiljö och på andra ställen.

Internationellt är situationen ännu mer skrämmande. Men i Västafrika har Ebolaepidemin nu avklingat, sedan några afrikanska ledare beslutat sig för att trotsa USA och dess myndighet FDA och börjat använda kolloidalt silver. Och i Ghana använder man sedan länge kolloidalt silver för att bota malaria på ett enkelt och snabbt sätt. Se t.ex. följande länk:

Läs gärna också vad tidningen Standard Times Press i Sierra Leone skriver:

Ett avsnitt ur artikeln: ”Enligt ett uttalande från NSF:s medicinske ledare, Dr Rima Laibow, skulle en skeppslast kolloidalt silver anlända till Sierra Leone den 20 augusti. Men sändningen kom inte förrän den 28 september – fem veckor senare. Under den tiden spreds ebola, och människor led och dog i onödan på grund av att internationella krafter motsatte sig den enkla kliniska demonstrationen av detta botemedel”. 

I Nigeria presenterade läkaren Rima E. Laibow, från organisationen Natural Solutions Foundation, kolloidalt silver som ett botemedel mot ebola. I ett öppet brev till flera presidenter i Afrika beskriver hon kolloidalt silver som en enkel lösning mot ebolaepidemin. Hon skriver att nanosilver (kolloidalt silver) är ett effektivt medel mot bakterier och virus utan biverkningar. Det behöver ingen kylning och är självsteriliserande, vilket gör det enkelt att hantera även i tropiska miljöer. Dessutom kan det framställas förhållandevis billigt, jämfört med traditionella mediciner. Men innan användningen av silvret kunde börja, utsattes Nigerias Hälsominister Onyebuchi Chukwu för hot och påtryckningar från USA och dess myndighet FDA – varför behandlingen med kolloidalt silver fördröjdes och många människor hann dö i ebola.

Läkemedelsindustrins vinster går alltså före människoliv! Ansvaret vilar tungt på de stora läkemedelsbolagen, liksom på FDA i USA. Och svenska Livsmedelsverket och Läkemedelsverket tar på sig en del av detta ansvar genom att utan saklig grund propagera för att kolloidalt silver inte skall användas i vårt land. Någon/några på berörda myndigheter borde ställa till svars för detta!

Kommentarer

21.10.2017 09:25

Gert Wahlström

Ingen förkylning på 7 år. Blev igår attackerad av en man som hostade lungorna ur sig. Tog en rejäl klunk silvervatten när jag kom hem.
"aqua vitae" Livets vatten.

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?