27. aug, 2017

Desinformation via Sveriges Radio

I Sveriges Radio P1, programmet ”Kropp & Själ” den 26 augusti, kunde man lyssna till en skrämmande desinformation om övervikt och fetma – och om hur dessa problem skall förebyggas och behandlas. Vad man fick höra var t.ex. att "Vid kronisk fetma finns bara en lösning - operation" och "Vi måste operera flera!!

Några läkare deltog i samtalet och gav ett förrädiskt intryck av vetenskaplighet, vilket förstås tillsammans med radions generella trovärdighet riskerar att sprida missuppfattningar som är förödande för folkhälsan och bidrar till att undanhålla oss enkla och effektiva sätt att förebygga och bota överviktsproblem.

Trots att man i någon mån berörde t.ex. hormonet leptin, så tycktes man generellt snarast negligera de alldeles avgörande endokrina system som reglerar vår hunger – och därmed vår kroppsvikt. Man ansåg också, att övervikt i avsevärd grad berodde på en ”disposition” hos individen för övervikt (alltså en genetisk faktor). Men eftersom frekvensen av fetma och övervikt på några decennier ökat DRAMATISKT, så borde vilken medelintelligent människa som helst inse, att den huvudsakliga anledningen till fetma INTE KAN VARA GENETISK. Vårt genom ser i dag väsentligen exakt likadant ut som innan epidemin av fetma (liksom cancer och andra metabola sjukdomar) började. Vad som däremot har förändrats är vår livsstil – och framför allt vår kost. Andelen kolhydrater i kosten har ökat ungefär lika dramatiskt som fetma – liksom allehanda kemiska tillsatser och manipulerade makronutrienter som t.ex. härdade vegetabiliska oljor. Likaså har proportionerna mellan fettsyrorna Omega-3 och Omega-6 förändrats i hög grad – till den senares fördel. Allt bidragande till de kraftigt ökade ohälsotalen och svårigheterna för sjukvården att hinna ta hand om alla sjuka.

INGENTING nämndes i programmet om LCHF – och knappt om kosten över huvud taget. Och att Socialstyrelsen redan 2008 efter en omfattande utredning tvingades erkänna, att Annika Dahlqvists LCHF-kost INTE strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet, när det gäller behandling av fetma och diabetes typ 2, nämnde man inte heller något om. Detta innebär ju i princip att LCHF är en godkänd behandlingsmetod mot dessa tillstånd, varför sjukvårdspersonal är skyldiga att upplysa patienter om denna metod som ett alternativ. DETTA TYCKS NÄSTAN ALDRIG SKE!

Tusentals människor har de senaste åren (och långt tidigare) genom att övergå till en fettrik och kolhydratsnål kost kunnat gå ner i vikt på ett mycket enkelt och smärtfritt sätt. Alla former av svält eller bestående kalorirestriktion innebär att kroppen får signaler om hunger – som på sikt är närmast omöjliga att motstå. En kolhydratreducerad kost med stor andel naturligt fett ger mättnadskänsla och möjlighet att hela tiden äta sig mätt – utan att gå upp i vikt. Och detta sker huvudsakligen via vårt endokrina system, som med hjälp av hormoner och andra signalsubstanser styr vårt agerande mot sådant som är viktigt för vår överlevnad.

Strängt taget borde någon anmäla SR för brott mot deras avtal med staten. Ingen företrädare för alternativa förklaringar (och alternativa behandlingsmodeller) förekom i programmet. Kirurgi framställdes som den enda lösningen. Punkt!

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?