4. maj, 2017

Den medicinska vetenskapens logiska kollaps

Den moderna medicinen kan i vissa fall göra underverk – byta hjärtan och andra organ, och rädda liv vid akuta tillstånd. Tyvärr motsvaras denna imponerande kompetens inte av motsvarande kunskapsnivå, när det gäller kroniska sjukdomar…

För hundra år sedan var cancer (liksom diabetes) en ganska sällsynt sjukdom i vårt land. I dag räknar man med att åtminstone var tredje svensk någon gång i livet kommer att drabbas av cancer. Och mer än en halv miljon har redan diabetes. Förmodligen har därutöver lika många förstadier till sjukdomen, fast de än inte har fått diagnosen.

Under de gångna hundra åren har våra gener inte förändrats. För det krävs åtminstone några hundra generationer (kanske några tusen). Däremot måste alla vara medvetna om, att vår miljö har förändrats drastiskt under samma tidsperiod. Vi har framför allt det senaste halvseklet i hög grad övergått från ”naturlig” icke kemiskt manipulerad mat till industriframställd föda – och andelen kolhydrater har ökat dramatiskt, så att den i dag för många svenskar utgör kanske 70 – 80 % av kaloriintaget. De giftiga ämnen vi utsätts för har också ökat dramatiskt. För varje år skapar industrin några tusen nya kemikalier. Den mat vi köper i affären innehåller i dag ofta färgämnen, konserveringsmedel, konsistensgivare, surhetsreglerare mm. Till detta kommer dessutom en mängd former av strålning via trådlösa nätverk, mobiltelefoner och olika elektriska installationer. Sammanfattningsvis har den fysiska miljön förändrats i oerhört hög grad. Det torde ingen kunna förneka. Den enda variabel vi säkert vet är konstant, oförändrad, är våra gener.

OCH ÄNDÅ satsas sedan många år, och fortfarande i dag, oerhört många miljarder för att hitta genetiska förklaringar till cancer – och även diabetes och andra kroniska sjukdomar. Men miljön – och i synnerhet den miljö som bokstavligen infiltrerar oss varje dag, vår KOST – tycks man helt negligera. Detta måste vara en av historiens mest tragiska misstag. Man VET att cancer i hög grad påverkas av vår föda. Modern forskning tycks t.o.m. visa, att cancer helt enkelt är en metabol sjukdom – d.v.s. att cancer huvudsakligen handlar om vår ämnesomsättning och den föda vi stoppar i oss. Och att detta gäller för diabetes borde vara självklart för alla. Tidigare kallade man ju också diabetes för ”sockersjuka”, en alldeles korrekt benämning.

Orsakerna till denna bisarra situation, då massor av miljarder försvinner i något man skulle kunna kalla cancerforskningens ”svarta hål”, medan knappt en krona satsas på forskning om kostens betydelse för vår hälsa är förstås flera. Dels inbringar traditionell cancerbehandling miljarder till läkemedelsindustrin, och livsmedelsproduktionen är lika lönsam. Och dessa båda aktörer lever i en sorts symbios. Dålig mat gör oss sjuka, vilket gör läkemedelsindustrin oerhört lönsam.

Ytterligare en faktor är att det knappt ingår något om kost och nutrition i läkarnas grundutbildning. De blir därför lätta offer för läkemedelsbolagens manipulationer – och tenderar att se ”medicin” som lösningen på alla hälsoproblem. Jag har än inte upplevt att någon läkare frågar mig vad jag äter. Däremot har jag vid åtskilliga tillfällen fått mediciner utskrivna. Den optimala okunnigheten hos en läkare upplevde jag, när jag för en tid sedan drabbats av cancer och frågade denne läkare varför han inte givit mig några som helst kostråd (man har ju i närmare hundra år t.ex. vetat att socker är rena gödningen för cancerceller). Hans svar blev: ”Hur kan du någonsin tro, att cancer har något med kosten att göra?”

Med nuvarande inriktning på den medicinska forskningen kommer vi alltså att få vänta länge på ”lösningen av cancerns gåta” (eller snarare på insikten att den redan är löst) – vilket förstås innebär en nästan ofattbar tragedi. Miljoner människor dör varje år i cancer – i onödan. En enkel förändring av kosten skulle drastiskt minska förekomsten av cancer, t.o.m. kunna bota redan uppkommen cancer. Jag har faktiskt upplevt detta själv!

Vanlig enkel logik tycks inte på alla områden vara den medicinska forskningens kännemärke – eller så överflyglas logiken i vissa fall helt av ekonomiska intressen!

Kommentarer

06.05.2017 11:48

Gert Wahlström

Hej SE! Som jag berättade för dig så försvann min förra kommentar ut i "Interspace" Så detta får bli en test för att se om kommentaren denna gång fastnar här.
Gert

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?