20. apr, 2017

Ironisk "höjdare" i Dagens Nyheter

I dag – 170420 - kunde man ta del av det mest ironiska jag läst på länge i Dagens Nyheter!

Författaren (doktor i retorik!) inleder artikeln med ”När lögn och alternativa fakta breder ut sig är det förståeligt och på många sätt bra att vi efterfrågar mer faktakontroll och större plats för sanningen

Jag kunde inte vara mer överens med författaren! Det pinsamma är sedan att hon själv i den följande texten blir ett utmärkt exempel på just att ”lögn och alternativa fakta breder ut sig” – utan faktakontroll!

Där framställer hon nämligen ett par regelrätta lögner – men på det mest förrädiska sättet – nämligen i en bisats, där de presenteras som självklara sanningar, något som ”alla vet”.

Ordagrant skriver hon: ”Människor stänger in sig i sina facebookbubblor och matas med inlägg som bekräftar deras föreställningar om situationen i Rosengård, kolloidalt silver eller gurkmejans hälsobringande verkan. Det är heltokigt, och man kan bli positivist för mindre”.

Om det är något som är ”heltokigt” så är det hennes text i detta avsnitt! Vad vet hon om kolloidalt silver och gurkmeja? Uppenbarligen ingenting! Ändå avfärdar hon dessa produkter som bluff – utan minsta antydan till faktakontroll! Hon tycks utan vidare godta det som ofta okritiskt och felaktigt framställs i ”Main Stream Media” – och på Livsmedelsverkets hemsida (Någon borde polisanmäla denna statliga myndighet för grovt felaktiga påståenden).

Eftersom författaren åtminstone när det gäller filosofi tycks kunna sträcka sig en bra bit bakåt i tiden, och refererar både till Platon och Aristoteles så skulle hon rimligtvis också kunna ta reda på, att användningen av gurkmeja kan spåras i ayurvedisk medicin åtminstone 4000 år tillbaka. Modern forskning bekräftar också gurkmejans positiva egenskaper – bl.a. mot hjärt- och kärlsjukdomar och mot cancer. Men naturligtvis känner hon inte heller till, att man både vid Linköpings Universitet och vid Luleå Tekniska Universitet har väldigt lovande forskning på gång gällande gurkmeja (med inriktning på Alzheimer).

När det handlar om kolloidalt silver, så var det ju innan penicillinet kom den vanligaste formen av antibiotika i Sverige, och i FASS fanns en mängd olika ”godkända läkemedel” med silver registrerade. De avregistrerade under 1940-talet, när de patenterade syntetiska antibiotikapreparaten kom (vilka till skillnad mot KS kunde ge läkemedelsbolagen enorma inkomster).

Den som anser kolloidalt silver vara en ”bluff”, bör väl omedelbart kontakta NASA i USA för att få dem att ändra sina rutiner. De har nämligen i åtskilliga år använt just kolloidalt silver för att desinficera den totala miljön i sina bemannade rymdfarkoster. Men om man skulle välja att använda svenska Livsmedelsverkets hemsida – med de där påstådda effekterna av silvret – som argument, så tror jag det finns risk för att vetenskapsmännen på NASA kommer att skratta ihjäl sig! För övrigt har kolloidalt silver också i många år inom sjöfarten framgångsrikt använts för att rena färskvattnet i fartygens tankar.

Ett mer näraliggande exempel på konstruktiv användning av silvret är förstås den tillämpning man sedan några år använder vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Där tar man hand om de allra svårast brännskadade barnen i vårt land. Tidigare var man tvungen att söva en del av barnen vid omläggningarna, eftersom dessa var så extremt smärtsamma. Svåra sekundärinfektioner var vanliga, och missprydande ärrbildning fanns nästan alltid. Nu använder man sedan flera år silveromslag. Man behöver därför inte längre söva barnen, sekundärinfektioner förekommer nästan aldrig, och ärrbildningen har reducerats till ett minimum. Den genomsnittliga vårdtiden har minskat från i genomsnitt 11 dygn till 2 dygn. Dessutom spar sjukhuset omkring 40 000 kr per patient!

Den som ev. skulle vilja veta mer om t.ex. kolloidalt silver, rekommenderas denna länk:

Kommentarer

22.04.2017 03:15

Ingemar Ljungqvist

Det finns en mycket informativ film på 61 minuter om spelet och forsjiningen kring Kolloidalt silver:
http://almanova.eu/ny-dokumentarfilm-om-kolloidalt-silver-silverbibeln/
Ingemar Ljungqvist,

20.04.2017 09:59

Lennart

Har du skickat någon kommentar till DN?

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?