14. mar, 2017

Vi låter oss luras av falsk statistik

Läkemedelsbolagen lurar oss ständigt – och tjänar miljarder på lurendrejeriet. De kan t.ex. påstå, att vissa statinpreparat (för sänkning av kolesterolvärdet) minskar risken att dö i hjärtinfarkt med 50 %. Sedan redovisar de statistik som säger oss att den ”normala” risken i en viss åldersgrupp är t.ex. 2 %. Om vi behandlas med statiner minskar risken till 1 % - alltså en minskning med 50 % (eftersom 1 % förstås är 50 % av 2 %).

I någon rent matematisk mening kan man kanske säga att det stämmer. Men i själva verket är det en stor lögn! Dessutom medför just statiner så många allvarliga biverkningar, att risken att dö av andra orsaker faktiskt ökar betydligt!

Om man ser på statistiken för en oerhört allvarlig sjukdom som cancer i bukspottkörteln, så är femårsöverlevnaden vid traditionell medicinsk behandling endast några få procent. Låt oss säga 5 % - vilket sannolikt är en överskattning. Det betyder alltså att risken att dö inom 5 år är hela 95 %. Om man med alternativa metoder som t.ex. förändrad kost och kosttillägg i form av mineraler och vitaminer skulle kunna öka femårsöverlevnaden till kanske 50 % (vilket faktiskt inte verkar helt omöjligt), så skulle det enligt ovanstående resonemang betyda en minskning av risken att dö i denna form av cancer med 1000 % - eftersom 50 % är 1000 % av 5 %. För att vara övertydlig: 5 % är naturligtvis 100 % av 5 % - och 50 % är tio ggr så mycket – alltså 1000 %. Enklare blir det kanske om man i stället för procent väljer t.ex. päron. De flesta förstår nog att fem päron är 100 % av fem päron – och att 50 päron är tio ggr fler än 5 päron (alltså tio ggr 100 %, d.v.s. 1000 % av 5 päron). Varje normalbegåvad människa torde också inse att en minskning med mer än 100 % självklart är omöjlig. Risken kan inte bli mindre än 0 %.

Precis lika absurt som i detta exempel är det att påstå, att en minskning av risken att dö i hjärtinfarkt vid statinbehandling från 2 % till 1 % skulle vara en riskminskning på 50 % - men bluffen är svårare att genomskåda. Uppenbarligen tycks också läkarna låta sig luras, eftersom de går statinmånglarnas ärenden och ibland närmast under hot TVINGAR sina okunniga patienter att ta statiner (”ta tabletterna, annars dör du!”). Och ofta nämner de inget om statinernas omfattande biverkningar. Förfärligt!

Det korrekta i exemplen ovan är naturligtvis att risken vid antydd cancerbehandling minskar med 45 % (från 95 % till 50 %). I fallet med statinbehandling är minskningen av risken att dö i hjärtinfarkt 1 % (alltså från 2 % till 1 %) – d.v.s. inte så imponerande som statintillverkarna vill få oss att tro!

Den som vill veta mer om bedrägerierna och missförstånden inom det medicinska området kan läsa fler texter på denna sida (t.ex. de nedanstående, som föregått detta inlägg).

Kommentarer

16.03.2017 13:49

Gert Wahlström

Man kan fråga sig hur många som skulle välja att ta statiner om läkare och läkemedelsindustrin vore helt ärliga.
- "Ja, ta statiner, lev en vecka längre men med risken av svåra biverkningar!"

16.03.2017 14:35

SE

Tillräckligt mycket pengar tar död på etik och ärlighet - och här handlar det om miljarder! Märkligt att läkarna gått på bluffen!

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?