4. nov, 2016

Kan svält vara nyttigt?

Svält är som bekant något förfärligt, som fortfarande plågar miljoner människor på vår jord (medan de flesta av oss i dag äter för mycket). Märkligt nog tycks emellertid den kontrollerade formen av svält – fasta – ha nästan magiska hälsoeffekter. Det verkar som om kroppens celler i det läget börjar ”städa” i kroppen genom att helt enkelt äta upp skadade eller avvikande celler – och s.a.s. återanvända deras beståndsdelar. Detta har också nyligen bekräftats av modern forskning, då Yoshinori Ohsumi i år tilldelades Nobelpriset i medicin för sina upptäckter på området. Därmed har begreppet ”autofagi” eller ”autofagocytos” blivit bekant för allmänheten. Det som i århundraden har konstaterats via praktisk erfarenhet kan numera alltså betraktas som ett bekräftat vetenskapligt faktum. Men i stället för att börja forska på fasta, så kommer förmodligen allt intresse att riktas mot att hitta någon ”medicin” för att använda denna kunskap (och kunna ta patent på och tjäna pengar på ett farmaceutiskt preparat). Det enkla och billiga tycks alltid få stå tillbaka för det komplicerade och dyra – som dessutom på detta område ofta har avsevärda biverkningar…

Fasta kan ju för många vara påfrestande – och skall inte tillämpas av gravt underviktiga eller vid vissa akuta sjukdomstillstånd. Men vad de flesta inte vet är att det finns ett sätt att s.a.s. ”imitera” fasta (eller svält) – och få många av fördelarna men huvudsakligen slippa nackdelarna. Det låter förstås för bra för att vara sant, men detta kan faktiskt ske med hjälp av ”ketogen kost”.

Och om ketogen kost här: http://www.svaradoktorn.se/425558411

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?