20. okt, 2016

Kritiken mot läkares sidouppdrag ofta saklig och relevant!

I Dagens Nyheter kan man den 19/10 läsa ett försvarstal för läkemedelsindustrin och alla läkare som (mot god ersättning) samarbetar med dess företag. De fyra undertecknarna av artikeln tycks leva i ”den bästa av världar”… Rubriken på artikeln är: ”Kritiken mot läkares sidouppdrag är osaklig”...

Vad man beskriver är en idealiserad bild, som inte i någon högre grad överensstämmer med den faktiska verkligheten. Läkemedelsföretagen har som första prioritet att skapa vinster för sina investerare och aktieägare (som de flesta företag) – och om de kan hjälpa till att bota sjukdomar, så är detta för företagsledningarna intressant endast i den mån det kan bli ett argument för ökad försäljning av deras produkter.  Se gärna denna länk: http://usuncut.com/class-war/valeant-ceo-shareholder-profit/

Självklart finns det förstås sedan bland deras tusentals medarbetar en annan inställning – och säkert en ärlig ambition att arbeta för minskat mänskligt lidande.

Numera vet vi dock, att det som driver dessa företag är vinstintresset – och deras kunder – sjuka människor – är bara ett medel för att uppnå dessa vinster. Om människor dör av deras produkter, vilket alldeles uppenbart förekommer dagligen, så är det helt OK, så länge vinsterna består. I åtskilliga fall har företag också MEDVETET fortsatt att saluföra sina produkter, även sedan man förstått att tusentals människor avlidit som en direkt följd av deras produkter. Ett känt exempel är värktabletten Vioxx , som salufördes av Merck. Under flera år fortsatte men försäljningen av Vioxx, trots att man visste att medlet förorsakade hög dödlighet i hjärtinfarkt. Detta visades i den process som startades av FDA (Food and Drug Administration) i USA, då dokument som bekräftade detta tvingades fram. Man tror att kanske så många som 100 000 dödliga hjärtinfarkter utlöstes av Vioxx!

Ett fullständigt fasansfullt exempel på vad giriga företag och okunniga och/eller korrumperade läkare och myndigheter kan åstadkomma är också den världsomfattande förskrivningen av olika former av statinpreparat för att sänka fullständigt friska människors kolesterolvärden. Skadeverkningarna är enorma – och de positiva effekterna minst sagt begränsade (och definitivt inte beroende på kolesterolsänkningen!)…

Forskningsfusk, liksom köpta läkare och myndighetspersoner är välbekanta fenomen i branschen, och de summor läkemedelsbolagen lägger ner på sådant beräknas överstiga vad man satsar på sin forskning! Och det är så gigantiska vinster involverade i läkemedelsbranschen att några miljarder dollar i mutor eller i skadestånd och böter (som alla stora läkemedelsbolag tvingas betala ut varje år) bara betraktas som normala ”omkostnader”…

Detta borde man fokusera på – i stället för att försöka lura i oss att läkarnas ”sidouppdrag” endast är en nödvändig och önskvärd företeelse för att främja forskningen på området! Den som vill ha en korrekt beskrivning av situationen uppmanas att läsa t.ex. Ralf Sundbergs böcker ”Forskningsfusket” och ”Forskningsfusket fortsätter”, Uffe Ravnskovs ”Fett och kolesterol är hälsosamt” och ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv”, eller den danske läkaren Peter C. Götzsches ”Dödliga mediciner och organiserad brottslighet”.

Det finns ju för övrigt också några ”avhoppade” chefer i branschen, som i detalj redovisat hur det går till i den verksamhet som Götzsche utan minsta tvekan beskriver som ”organiserad brottslighet”…

Tvärt emot vad artikelförfattarna hävdar, så hävdar jag alltså, att kritiken mot läkares sidouppdrag till stora delar i hög grad är saklig och relevant!

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?