1. okt, 2016

ESSIAC Tea

Historien om ”Essiac Tea ” skulle det gå att skriva en hel roman om. Här en mycket kort sammanfattning:

En kanadensisk sjuksköterska, Rene Caisse (Essiac är hennes efternamn stavat baklänges) fick av en indiansk ”medicinman” receptet på en örtblandning, som botade cancer.

Örterna var: Kardborrerot (Arctium lappa), Sheep sorrel, en kanadensisk form av Harsyra (Rumex acetocella), Slippery elm (Ulmus rubra/fulva), Turkey rubarb root (Rheum palmatum tanguticum).

Efter en lång kedja av upprörande förföljelse, under tiden som Rene Caisse botade tusentals cancerpatienter, förbjöds hon till sist att fortsätta med verksamheten. Det slutade med att hon avgiftsfritt hemma i sin bostad fortsatte med verksamheten ända fram till sin död. Eftersom hon var utbildad sjuksköterska förde hon noggranna journaler över sin verksamhet, och hon behandlade endast patienter som hade fått en cancerdiagnos av en vanlig läkare. Omedelbart efter hennes död gick det kanadensiska hälsodepartementets tjänstemän in i hennes hus och förstörde alla handlingar om Essiac. De omhändertog sedan och brände alla hennes journaler – för att inga bevis om Essiacs förmåga att bota cancer skulle finnas kvar!

 

För dem som själva vill framställa Essiac te enligt det ursprungliga receptet kommer här en beskrivning.

(Tolkning av en text ur en kommande bok av Ty Bollinger)

 

Först måste man kanske inse skillnaden mellan ”infusion” (lösning) och ”dekokt”. I strikt mening är alltså Essiac ”te” en oegentlig benämning. Det är inget te, utan en dekokt. Vanligt te är en infusion eller lösning, där t.ex. vitaminer, flyktiga oljor och smakämnen från ”mjuka” växtdelar som blommor och blad kan tas upp av en vätska (vanligtvis vatten). En ”dekokt” består i stället av en vätska där t.ex. mineralsalter och bittra grundämnen extraheras ur ”hårda” växtdelar som rötter, bark och frön genom kokning. Båda dessa former har sin plats inom medicinen, men det är viktigt att man förstår, att just framställningen av Essiac te handlar om att göra en ”dekokt”.

 

Här följer en beskrivning på exakt vad Essiac te innehåller – och hur man bereder det.

 

1,5 liter hackad kardborrerot (Arctium lappa) – hackad till halvcentimeterstora bitar.

Kardborrerot har använts sedan flera århundraden av många folkslag som en blodrenande ört för att neutralisera eller eliminera gifter i kroppen. Mer än 150 vetenskapliga studier har visat en klar ”antitumöreffekt” hos kardborreroten, och japanska forskare har lyckats isolera en särskild antimutationsegenskap i växten, som de kallar ”B-faktorn”. WHO (Världshälso-organisationen) har också erkänt kardborrerot som ett effektivt medel vid behandling av mänskligt immunbristvirus – HIV.

 

½ kg Sheep sorrel, en kanadensisk form av Harsyra (Rumex acetocella) (hela växten, inkl. rötterna)

Sheep sorrel har kallats ”det mystiska gräset”. En pensionerad läkare berättade en gång för Rene Caisse att om alla använde det, så skulle det resultera i ”litet eller ingen cancer alls i världen”. Sheep sorrel är den främsta tumörupplösande örten i Essiac te, och den innehåller ett unikt ämne, känt som ”aloe emodin”, vilket är verksamt mot leukemi. Sheep sorrel är också fullt av en rad kraftfulla antioxidanter, eller som Jon Barron i ”Baseline of Health Foundation” uttrycker det ”en av de mest kraftfulla antioxidativa örter man känner till”…

6 dl pulvriserad bark av ”slippery elm” –  rödalm eller indianalm (Ulmus rubra)

Denna produkt är kraftigt anti-inflammatorisk och har traditionellt använts för att bota halsåkommor, diarré och problem med urinvägarna. Rödalmsbarken innehåller också ett ämne känt som ”beta-sitosterol”, en växtsterol som studier har visat kan reglera kolesterolhalten och minska cancerrisken.

30 gram pulver av Turkisk rabarberrot (Rheum palmatum tanguticum)

Turkisk rabarberrot är en huvudprodukt i traditionell kinesisk medicin, eftersom den har visat sig kunna lindra symtomen vid högt blodtryck, övergångsbesvär hos kvinnor, uppblåst mage, febersjukdomar mm. Ämnen som anthraquinoner, tanniner, calcium oxalat och fettsyror fungerar också som kraftfulla antioxidanter, med emodin, den mest koncentrerade formen av anthraquinon i rabarberroten, som visar en kraftfull anticancerpotential.

 

Hur du gör Essiac te på rätt sätt 

Lägg 1,2 dl av örtblandningen i 4 liter rent, icke klorerat vatten i ett rostfritt kärl med lock och låt det hela koka i 10 minuter. Vrid av värmen och låt örterna ligga i blöt 12 timmar. Värm upp det hela igen efter de tolv timmarna, till strax under kokpunkten, och låt örterna sjunka några minuter. Sila sedan av den varma vätskan i steriliserade glasburkar. Man kan spara den överblivna massan och använda till läkande omslag.

Kyl ner teet.  Om du skall spara teet en längre tid, använd den gamla konserveringsmetoden med kokande vatten och förvara burkarna på sval, mörk och torr plats.

 

Användning

I preventivt syfte: Blanda 2,5 – 5 cl Essiac te med 1,5 dl varmt vatten (ej klorerat) och drick en gång dagligen. Drick rikligt med vatten varje dag (åtminstone 2 liter/dag) för att skölja ur gifterna ur kroppen.

Om du redan har cancer: Ta samma dos tre gånger dagligen – och ät eller drick inget en timme före och en timme efter varje dos.

Essiac te går att kombinera med de flesta andra cancerbehandlingar – utom Protocel. Mitt råd är att om du bestämmer dig för att tillverka och använda Essiac te, så skaffa ett ex av ”The Essiac Book” av Mali Klein och läs den i anslutning till behandlingen.

 

Ovanstående recept ger ca 2 liter torra örter, som räcker för att framställa 60 – 75 liter drickbart Essiac te. Bästa sättet att förvara den torra blandningen för senare användning är att ha den i en lufttät glasbehållare och förvara den på en sval och mörk plats. Eftersom den torra örtblandningen är ljuskänslig (liksom det färdiga teet) är det viktigt att förvara den utom räckhåll för direkt ljus eller i en brun glasburk, som skyddar mot ultraviolett strålning. När man använder Essiac te skall man också vara medveten om, att det kan ha en laxerande effekt och göra att man också behöver urinera oftare än vanligt. Detta beror förstås på teets avgiftande effekt. Några rapporterar att de får huvudvärk, svullna körtlar, rodnader och influensaliknande symtom – vilket allt är normala tecken på avgiftningsprocessen.

 

Den som behärskar engelska kan ta del av följande videos - som möjligen kan chockera:

https://www.youtube.com/watch?v=jojYLUwSjhI

https://www.youtube.com/watch?v=fmykIO_3DmQ

https://www.youtube.com/watch?v=DTh4NjL40vo

 

Kommentarer

02.12.2019 13:59

Göran

Tack för Ditt arbete.

Har Du koll på om några kosttillskott kolliderar med varandra om man tar många olika samtidigt?

29.11.2019 17:14

hanna lindkrona

hej
var kan man köpa dessa örter eller blandning jär i sverige

03.07.2019 12:29

Tosan

Var kan jag hittade ingredienserna till detta te?

03.07.2019 14:34

SEN

Hej! Har dålig koll på detta - men möjligen välsorterad hälsokostbutil - eller kanske https://www.borgebykryddgard.se/

23.06.2019 11:12

PL

Var kan man köpa ingridienserna?

02.10.2017 23:25

Mats A.

Mycket intressant! Hittade den här sidan pga.en dröm inatt,jag var på en gård hos ett par som höll på med örtmedecin.så frågade jag dem om kanadensisk rödalmsbark.Vet inte varför jag drömde det?

03.07.2019 14:35

SEN

Mycket märkligt - men inte helt ovanligt!

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?