12. aug, 2016

Dagens Nyheter lurar sina läsare

Jag har prenumererat på DN i snart 50 år (det första året med studentrabatt). När jag nyligen läste Amina Manzoors artikel i tidningen (”Nio medicinska myter du inte ska gå på”), så övervägde jag allvarligt för första gången under alla dessa år att säga upp prenumerationen! Artikeln var så grundläggande felaktig och okunnig att jag först tog den som en form av ironi, riktad mot skolmedicinens befängda uppfattningar i de frågor hon berörde, men snart förstod jag att hon faktiskt menade allvar, och då kunde jag nästan bara uppfatta det hela som ett beställningsjobb från de stora läkemedelsbolagen. Det hon skriver kan verka förledande "vetenskapligt", men är huvudsakligen naivt och okunnigt.

DN borde vara rädd om sitt rykte och inte sprida den här formen av desinformation!

För att bara ta ett exempel, så påstår hon (utan några vetenskapliga eller erfarenhetsmässiga referenser) ”Nej, du kan inte äta dig frisk från cancer”. Eftersom jag själv gjort just detta, kan jag med fog säga att hon har fel. Naturligtvis skulle hon avfärda mig som ett enda fall av ”anekdotisk evidens” – som man brukar kalla det när man inte kan (eller vill!) se någon vetenskaplig förklaring till hur människor t.ex. blivit av med sin cancer utan hjälp av skolmedicinen. Men i så fall kan jag berätta, att det i mina trakter just har utbrutit en ”epidemi av anekdotisk evidens” – eftersom flera i min omgivning just genom att ändra sin kost och äta en del vitaminer, mineraler och andra kosttillskott blivit av med sina cancersjukdomar (bl.a. pankreascancer, Non Hodgkins lymfom och prostatacancer). Det måste väl vara unikt i världshistorien med den typen av ”epidemi” – och enligt Amina Manzoor är det förstås omöjligt! Hon kanske vill förklara mitt fall med ”spontan remission” eller ”feldiagnos” – d.v.s. att cancern bara av sig själv gått tillbaka, eller att det egentligen inte var cancer från början. Hon skulle emellertid få mycket svårt att övertyga inblandade läkare om att de gjort en feldiagnos - och att spontan remission uppträder epidemiskt blir nog lika svårt att hävda!

Efter att ha övervägt att bemöta kvinnans påståenden punkt för punkt med hänvisning till vetenskapliga studier, fann jag att Margareta Lundström redan gjort detta på ett utmärkt sätt. Hennes artikel kan du läsa här: http://newsvoice.se/2016/08/11/replik-dn-sprider-medicinmyter-som-big-pharma-vill-att-du-ska-ga-pa/

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?