11. jul, 2016

Vänsterpartiets magplask

När Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt avslutade Almedalsveckan 2016 med ett utspel, som han förmodligen räknar med att vinna röster på, så vet man inte om man skall skratta eller gråta - vilket är sorgligt att konstatera för någon som i vissa stycken instämmer i hans åsikter i övrigt. Han demonstrerar här övertydligt politikers pinsamma okunskap om viktiga sakförhållanden. Tyvärr är förstås ”allmänheten” i allt väsentligt lika okunnig, så röstfiskandet kan förstås lyckas. Att alla över 80 år skall erbjudas gratis mediciner låter naturligtvis sympatiskt, så många tycker nog att det är ett utmärkt förslag.

Vad man skall komma ihåg är emellertid, att våra mediciner i dag verkar ha blivit den tredje dödsorsaken i vårt land (efter hjärt- och kärlsjukdomar och cancer). Anmärkningsvärt är sedan också, att den typ av läkemedel som läkarna är allra mest benägna att skriva ut, särskilt till äldre personer, nämligen kolesterolsänkande statiner (Lipitor, Simvastatin etc.), också bidrar till frekvensen av just cancer och hjärt- och kärlsjukdomar! Möjligen kan alltså läkemedelspåverkan vara den vanligaste dödsorsaken i dag, fast det inte avspeglas i statistiken – hemska tanke!

Riktigt tragiskt blir det, när man numera genom åtskilliga studier vet, att högt kolesterolvärde befordrar hälsa och ett långt liv för äldre, medan ett lågt kolesterolvärde ger en avsevärt ökad risk t.ex. för cancer och infektionssjukdomar. Om man tar statiner för att sänka kolesterolvärdet, så fördubblas också risken att få diabetes typ 2 – en annan av våra folksjukdomar, som i sig dramatiskt ökar risken för både cancer och demenssjukdomar som Alzheimer, d.v.s. försämrar livskvaliteten och förkortar livet för några hundra tusen svenskar. Den enda anledningen till att statiner förskrivs är alltså de stora läkemedelsbolagens astronomiska inkomster på dessa preparat (och på de mediciner som sedan används mot de biverkningar statinerna ger). När patentet på Lipitor gick ut för något år sedan, hade detta preparat bara i Sverige sålts för ca 1000 miljarder kronor (1000 000 000 000 kr) - huvudsakligen bekostat av skattemedel via vårt högkostnadsskydd… Här finns alltså pengar att spara!

De allra flesta personer över 80 år skulle sannolikt må mycket bättre, och leva längre, om de minskade sin förbrukning av mediciner.

Med andra ord skulle Sjöstedts förslag innebära sämre hälsa och kortare liv för våra 80-åringar, ökade kostnader för samhället – och ökade inkomster för ”storkapitalet” (de stora internationella läkemedelsföretagen) De senare motsvarar i allt väsentligt kriterierna för kriminella nätverk – vilket läkaren Peter C Götzsche nyligen detaljerat beskrivit i sin bok ”Dödliga mediciner och organiserad brottslighet”. Att ett vänsterparti vill stötta den kriminella läkemedelsindustrin på bekostnad av våra äldres hälsa är förstås en smula anmärkningsvärt. Men, som jag inledningsvis nämnde, så beror det hela förstås på en genuin okunskap om verkligheten. Jonas Sjöstedt vill säkert väl – och hoppas förstås vinna en del röster…

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?