26. jun, 2016

Det magiska C-vitaminet

Att C-vitamin snabbt botar den dödliga sjukdomen skörbjugg är väl numera välbekant för de flesta - även om sjukdomen numera närmast är utrotad genom den kunskapen (som in i det sista förnekades av dåtidens medicinska vetenskap, vilket fördröjde tillämpningen av denna kunskap med ett par hundra år). Men hur viktigt C-vitaminet är för vår hälsa även i andra väsentliga avseenden känner nog många fortfarande inte tilll, och än i dag tycks skolmedicinen ha svårt att riktigt ta till sig dessa insikter. Framför allt tror jag att kunskapen om detta vitamins betydelse för hjärt- och kärlhälsa är begränsad. Hur många har av sin läkare blivit rekommenderad ökat intag av C-vitamin som förebyggande medel mot s.k. kardiovaskulära besvär? Så vet jag mig t.ex. aldrig hört ett ord om detta från Mai-Lis Hellénius - som är professor just i "allmänmedicin med inriktning mot kadiovaskulär prevention".  Hon skall alltså vara expert på metoder att förhindra hjärtinfakt och stroke - och reser land och rike kring och ger råd som i praktiken kanske har rakt motsatt effekt (ät mindre mättat fett och mer fleromättade fetter). Man vet ju att fleromättat fett som Omega 6 verkar inflammationsdrivande, och inflammation tycks ju vara en viktig faktor beträffande just hjärt- och kärlproblem (liksom sannolikt för cancer). Man vet också, att mättat fett, just genom att vara "mättat" inte "hungrar" efter andra ämnen att reagera med, varför t.ex. kokosolja och smör inte har någon större benägenhet att "stöka till det" i vår metabolism. Motsatsen gäller för manipulerade vegetabiliska oljor och andra former av "lättprodukter" - som t.ex. lättmargarinet Becel, som är så "giftigt" att man måste ha en text som åtminstoner varnar för barns förtäring av det - men som säljs med argumentet att det "sänker kolesteronivån" - vilket då skulle vara bra för hjärthälsan. Detta har ju för övrigt alldeles nyligen definitivt avslöjats som en bluff av stora mått - vilket ju egentliga forskarna känt till mycket länge. Hela den teorin bygger på forskningsfusk och missförstånd från början till slut!

Med anledning av ovanst. har nu C-vitaminet fått en egen sida på denna webbplats. Direktlänken till denna sida har du hrr: http://www.svaradoktorn.se/428958649

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?