24. maj, 2016

Kan det finnas ett samband mat-tarmproblem?

Här om dagen kunde man i Dagens Nyheter läsa en hel del om det dramatiskt ökade antalet människor i vårt land som drabbats av IBD - inflammatoriska tarmsjukdomar med diagnoser som ulcerös kolit, Crohns sjukdom och IBS (Irritable Bowel Syndrome). Den som inte redan kände till det får en insikt om hur oerhört plågsamt och handikappande ett sådant tillstånd kan vara. Läkarna tycks tämligen handfallna när det gäller dessa problem, och de som drabbas får ibland kämpa i flera år innan de ens får en diagnos – vilket sedan inte är till mycket hjälp, eftersom man knappt tycks ha någon fungerande behandling att erbjuda.

Några fakta framkommer – som att sjukdomen ökat mycket kraftfullt på senare år i de delar av världen där man använder den västerländska, processade och kolhydratspäckade födan, och att sjukdomen således är betydligt mindre frekvent, där man äter en mer ”naturlig” föda. Därifrån till att börja fundera över om inte just kosten är den utlösande faktorn, och att en dietförändring möjligen skulle kunna lösa problemet, borde inte steget vara långt. Men jag vet inte om några dietinterventioner på allvar prövats av den officiella vården. Det enda jag hört talas om är att läkare givit patienter med dessa problem rådet att äta mer fibrer – vilket oftast lett till större problem…

Här om någonsin borde självklart sambandet kost-hälsa vara det första man tänkte på. Men ingenting tyder på att det är så läkarna funderar. I stället verkar man här som i de flesta andra sammanhang först söka efter en verksam farmaceutisk produkt, en ”medicin”. Det är förstås inte säkert att en kostförändring skulle hjälpa alla, men vad man i alla fall vet är att patienter med dessa symtom ofta rapporterar en avsevärd förbättring, om de övergår till en kolhydratsnål kost av LCHF-typ och undviker margariner och andra ”fettsnåla” produkter med mängder av inflammationsdrivande Omega-6. Det borde väl närmast betraktas som ”tjänstefel” av berörda läkare att inte ens pröva en ändring av dieten! Men som vanligt är det väl det sista man tänker på… Läs gärna på följande länk:

.

Senaste kommentaren

14.07 | 05:50

Hej! Man försöker skrämma oss från att äta bittra aprikoskärnor. Jag och min fru har ätit ca 10 st varje dag i fem år nu - utan några problem!

12.07 | 11:22

Hej! Jag sökte efter aprikoskärnor för att prova äta men då såg jag en varning om dem .. är det så att man inte kan äta vissa kärnor eller?
https://mittkok.expressen.se/artikel/livsmedelsverkets-varni

27.04 | 11:27

Statiner sänker kolesterolet och fungerar som plackhämmare, enligt min läkare. Jag har tagit bort statiner just nu, men finns något alternativ till att hålla placket på plats?

27.04 | 09:01

Var just hos en doktor som sa att bröstcancer inte påverkas av kosten överhuvudtaget möjligtvis vissa andra cancerformer kan kosten har en viss påverkan. Va, hör dom inte hur dom låter?