Myt och sanning om kolesterol

Vår uppfattning om världen består ofta av myter och missuppfattningar som är helt galna – men ändå är vi gärna tvärsäkra på att vår uppfattning är ”sanningen”, och vi vill inte gärna bli påkomna med att ha haft fel. Till de mer bisarra missuppfattningar som råder i dag hör myten om det skadliga kolesterolet. Via vårt högkostnadsskydd betalar samhället miljarder varje år till läkemedelsbolag för att kunna behandla några hundra tusen svenskar med kolesterolsänkande mediciner (Simvastatin, Zocord, Lipitor, Crestor m.fl.). Man har lyckats lura i oss, att kolesterol nästan är ett livsfarligt gift, och att vi till varje pris måste sänka kolesterolhalten i vårt blod för att undvika hjärtproblem. Sanningen är den att kolesterol är ett av kroppens allra viktigaste ämnen. Utan kolesterol skulle varje enskild cell sjunka ihop som en trasa – eftersom det är kolesterol som upprätthåller spänsten i cellväggarna (och styr genomsläpplighet och andra elementära egenskaper). Det är för övrigt också just kolesterolet som gör att vår hud med hjälp av solens strålar kan skapa livsnödvändigt D-vitamin (plus att kolesterol är nödvändigt för en massa andra viktiga funktioner i kroppen). Det som är farligt är alltså LÅGT kolesterolvärde. Under en viss nivå, så dör vi helt enkelt! Det här känner förstås alla initierade forskare till, men myten om kolesterolets farlighet sprids och understöds av läkemedelsföretagen, som varje år tjänar miljarder på försäljning av statiner. Läkemedelsindustrin är för övrigt den i särklass mest lönsamma industrin i världen – och just statiner är faktiskt världens genom tiderna mest lönsamma farmaceutiska preparat! Fakta i målet är t.ex. att de som dör i hjärtinfarkt i genomsnitt har LÄGRE kolesterolvärden än andra. Och åtminstone vi som har fyllt 50 har större chans att bli gamla, om vi har ett HÖGT kolesterolvärde. Detta är statistiskt belagt till 100 %. Är det då någon som tycker det är smart att lägga ner miljarder på att SÄNKA våra kolesterolvärden?

Om man sedan också börjar titta på statinernas biverkningar, så blir det hela än mer obegripligt. Det vanligaste är kanske muskelsmärtor (som ofta blir så omedelbart påtagliga, att många slutar ta dessa mediciner av ren självbevarelsedrift). Sedan finns en hel lista av andra biverkningar, från leverskador till förvirring och minnesstörningar, impotens, depression och självmord. Statiner tycks också ha samma effekt på fosterutvecklingen som ökända Neurosedyn, varför de inte skall förskrivas till kvinnor i fertil ålder. Det hela är en tragedi! Men läkemedelsföretagen kammar in storkovan! Läs gärna docent Uffe Ravnskovs bok ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv” (se bild ovan). Ravnskov är en välmeriterad läkare, som ägnat de senaste 25 åren åt att granska tillgänglig forskning om fett och kolesterol – och det utbredda fusket inom forskningen. En annan alldeles utmärkt bok är docent Ralf Sundbergs ”Forskningsfusket”, vars titel säger precis vad det handlar om. Han avslöjar i boken en stor del av de myter vi lever med på det medicinska området – och det ekonomiska och politiska spelet bakom. Det är svårt att inte bli upprörd, när man läser boken.

Om någon till äventyrs påpekar, att det finns "gott" resp. "ont" kolesterol, så kan man komplettera med följande - starkt förenklade - information. Sanningen är att det i grunden finns bara ett kolesterol. Kolesterol är livsnödvändigt för varje cell i kroppen och måste därför transporteras ut till kroppens alla delar via blodet. Problemet är då, att kolesterol inte är vattenlösligt. Därför kan det inte lösas i blodet och föras runt på det sättet. I stället måste det ”förpackas” i små enheter av något man kallar lipoproteiner, och dessa förpackningar kan vara av olika storlek. Den här processen sker i levern.

Förpackningarna kallas efter storleken – från störst till minst – för VLDL (Very Low Density Lipoprotein), LDL (Low Density Lipoprotein) och HDL (High Density Lipoprotein). 

Det är LDL, som man kallar för det ”onda” kolesterolet. Intressant är att det är kolhydrater – och INTE fett – som ökar mängden av LDL, tvärt emot vad som ofta hävdas. Men hela denna process med transport till och från levern av kolesterol är så avancerad och intrikat att det är svårt för en amatör att sätta sig in i och förstå den. Vi kan nog i allmänhet också sluta bekymra oss om detta. Om vi äter mat som kroppen mår bra av, så sköter den också detta med kolesterolet, utan att vi behöver bekymra oss om några "labbvärden"...

Man har tidigare ofta bara mätt ”totalkolesterol”, vilket är helt meningslöst, och fortfarande ordineras nog många människor statiner utifrån ett högt totalkolesterol. Hela ”kolesterolhypotesen” (att högt kolesterol ökar risken för hjärt- och kärlproblem) är ett falsarium – som ytterst kan sägas emanera från ökända forskningsfuskaren Ancel Keys. Den falska hypotesen har lett till hundratusentals människors försämrade hälsa och förkortade liv – men har inbringat Big Pharma miljarder. Det senare är förstås anledningen till att hypotesen fortfarande omhuldas. Att än i dag hundratusentals fullt friska människor bara i Sverige behandlas med kolesterolsänkande statiner är minst sagt upprörande! 
 
Här ett klipp från Facebook, som kan illustrera vad det här handlar om:
"Det borde vara straffbart att skriva ut statiner till folk. Hur kan det vara försvarbart att lura människor med att det är för högt kolesterolvärde som ger hjärt- och kärlsjukdomar?? Och trots att försäljningen av statiner har tredubblats i Norden så har ändå inte antalet hjärtinfarkter eller antalet dödsfall i infarkt sjunkit, snarare ökat, men vetenskapen har skapats av vissa intressen för självisk vinning. Modus operandi är att industrin utvecklat affärsmodeller som lanserar nya produkter vilka sedan marknadsförs med falska ”vetenskapliga bevis”. 
Hur kan det vara försvarbart att skriva ut läkemedel med så svåra biverkningar som inte ens är framtagna och utforskade på människor utan på kaniner som är helveganer - som öht inte bryter ner fett som vi människor gör? 
Jag har nu en kund som fått halva sitt liv förstört av bluffmedicinen eftersom den stackars kvinnan trott på kvacksalveriet. Den här kvinnan har ätit statiner i ca 15 år och hela tiden trott att det varit bra, då det är utskrivet av en läkare, som talat sig hes över Simvastatin för henne.
Kvinnan har fått i princip nästan alla biverkningar som man kan få av statiner. Hon har fått svaghet i armar, ben och nackmuskulatur, ledvärk, blåmärken av okänd orsak, håravfall, agressivitet, irritation, sömnsvårigheter, muskelvärk i axlar och höfter, känsla av trötthet/svaghet, myrkrypningar i benen, yrsel, depression mm 
Nu efter att hon hållit upp med Simvastatin i enbart 2 veckor, så har hon börjat få livet tillbaka, personen är som en helt ny människa. Personen har nu börjat ta Q10 och selen som reparerar skador efter statinerna. Muskelsmärtan har minskat, muskelsvagheten har minskat, personen sover mycket bättre, tröttheten pga statiner har minskat mm med extra tillskott av Q10 och selen."
 
Den som vill veta mer om statiner och kolesterol kan också t.ex. läsa  följande text av Göran Petersson, Professor i Kemisk Miljövetenskap Kemi- och Bioteknik, Chalmers:

Kommentarer

18.03.2019 16:35

Johnny Kristoffersen

Hva med arvelig forhøyet kolestrol??

18.03.2019 17:45

SEN

Den ärftliga sjukdomen hyperkolesteroli är ett kapitel för sig. Men även de som har den sjukdomen lever lika länge som andra, om de klarar av den första halvan av livet. Oklart om statiner är OK.

02.11.2017 23:02

Diana

Jag älskar Uffe Ravnskogs böcker o hans debattinlägg, hans kritiska förhållningssätt. Men jag blev dock skeptisk efter stt ha läst https://diabetes.nu/kolesterol-statiner-aderforkalkning/ vem lita på?

03.11.2017 10:54

SE

Jag har skickat ett långt svar till den e-mailadress du uppgav . men får uppgift att adressen inte är korrekt. Om du mailar till sevenerik44@yahoo.se så får du svar

04.09.2016 11:35

SE

Minnesstörningar är en vanlig biverkan av statiner. Och den som ordinerar statiner till en kvinna är djupt okunnig! Kvinnor får ENBART biverkningarna!

04.09.2016 11:26

Maj-Britt Bernhardsson

Jag har en bekant som är ordinerad statiner. Till saken hör att hon har en lätt demens och äter mediciner för den. Jag undrar om statiner kan ha ngt att göra med demensen.

01.03.2016 08:25

Bam Björling

Funderar över betydelsen av/faran med sk dåligt kolesterol. I artikeln talas om kolesterol generellt.